01 května 2015

Den 19. - Lisabon II

Předposlední (a poslední celý) den našeho pobytu jsme zahájili poměrně brzy. Těsně po 8.hodině jsme vyrazili na tramvaj. Je to jedna z ikon Lisabonu - tramvaj číslo 28. Nechtěli jsme davy turistů kolem nás. Necelou půlhodinu dlouhá pěší cesta na nástupní stanici. Pak tramvaj přijela a bylo zklamání. Už i sem dorazila reklama. Původně žlutá tramvaj byla oděna do globalizované sodovkářské červené :-(. Nakonec se ukázalo, že alespoň některé osmadvacítky jezdí stále ve žlutém kabátě. Tyhle tramvaje jsou hodně staré, jen modernizované. Trasa totiž vede úzkými uličkami. Někde je trať pouze jednokolejná. Moderní vozy by se sem prostě nevešly. Mají jen čtyři kola uprostřed.
Je potřeba přiznat, že moje očekávání bylo trochu vyšší než skutečnost. O Lisabonu jsem četl, že to je město s mnoha kopečky. San Francisco je ale trochu vyšší kategorie, o Funchalu na Madeiře ani nemluvě.




Ale i tak jsme si tu jízdu užili na vlastní kůži.
Bylo těsně po deváté když jsme vystoupili ve čtvrti Bairro Alto . Je to stará čtvrť, ve které je dnes i spousta značkových obchodů (Benetton apod.). A evidentně se zaměstnanci připravovali na jejich otevření i na Svátek práce. To manželku potěšilo.
Počkal jsem si na několik průjezdů tramvají "28" a pak jsme šli k výtahům (elevadores), což je zdejší specialita.
Dnes většinou slouží turistům, přestože přinejmenším na některých z nich funguje místní tramvajenka. Stát v dlouhé frontě by se místním asi časově nevyplatilo.
Cestou jsme se zastavili v pekárně. Byly tady čtyři pekárny vedle sebe. Každá trochu jiný sortiment. Všechny ale měly ty neoriginální belémské koláčky.






Bylo kolem poledního když jsme se přes výtahy a šopingy dostali k rozhodnutí kde strávíme odpoledne. Měl jsem v mapě ještě jednu věc - oceanárium. Údajně je největší v Evropě a podle Tripadvisoru druhé nejlepší na světě. Vstupné 14€.


Centrální dvoupatrová nádrž je ohromná a pozorování ryb je možné z mnoha míst. Není potřeba zůstávat v tom největším chumlu hned u vstupu. Uvnitř jsou nejen ryby, ale i tučňáci a dokonce ptáci.






Strávili jsme uvnitř téměř dvě hodiny. Určitě to za návštěvu stálo.
Faktem ale je, že akvárium v kalifornském Monterey Bay, kde jsme byli v roce 2010, je o stupínek lepší a bohatší na zážitky. V Lisabonu se nedalo sáhnout na žádného živočicha. I podle mě to je oprávněná jednička v žebříčku.
Pak ještě trochu šopingu a cesta metrem domů.
Zítra dopoledne ještě máme poslední chvíli na centrum a ve 14:55 odlétáme zpět do Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat