05 září 2018

Den 1. - Třicetihodinový den

Z domova jsme vyjížděli v 03:30 a po 50 minutách nás řidič Prague Airport Transfer spolehlivě dopravil na Terminal 2. Tam jsme se sešli s druhou částí výpravy, která nakonec místo tří členů má jen dva. Nejmladší účastník se bohužel musí věnovat školním povinnostem.
První let do Frankfurtu, přestup i druhý let do New Yorku proběhly dle časového plánu. Jen jsme letěli poměrně hodně na jih od optimální trasy. Takže po Anglii jsme další pevninu přelétali až necelou hodinu před cílem



Ten Airbus 380 je opravdu obrovský. Zahlédli jsme ho z AirTrain vláčku, který nás převážel z JFK na subway linky A.


Trochu se nám prodloužil výstup z letadla, když chobot v dolním patře dvoupatrového letadla odmítal spolupracovat. Tak jsme si prodloužili i pobyt na palubě skoro o půl hodiny. Ale pak už to všechno šlo jak na drátkách. Imigrační kontrola byla naprosto klidná. Povedlo se mi imigračního úředníka asi vyvést z rovnováhy, kdy jsme jako rodina Homolků k němu vlezli všichni najednou. Začal jsme mu vysvětlovat rodinné vztahy a on to nakonec vzdal. Jediná otázka zněla na kolik dnů přijíždíme. Během pár minut jsme všichni měli naskenované otisky a vyfocený obličej do sbírky CIA. Imigrační jsme zvládli tak rychle, že jsme ještě čekali na kufry.
Pak už jen na AirTrain. Koupit na něj lístky - kupují se až až při výstupu. Hned za turnikety koupit 7-denní lístky na metro (subway) a už jsme nastupovali do metra. Za 50 minut jsme byli v hotelu a tam nám už v půl druhé udělali ochotně check-in.
V půl třetí jsme vyrazili pěšky do velkoměsta. Bydlíme ve Finančním centru, takže to máme blízko k mnoha atrakcím.
Nejdříve proběhlo drobné doplnění energie ve formě hotdogů. Nejrůznějších stánků a foodtrucků tady je spousta.


Takhle se tady staví. Dole už je plášť budovy načisto (obalený ve skle) a nahoře se ještě betonují další patra.


Proběhla nezbytná zastávka u "vrahů z Wall streetu". Pohled od pomníku George Washingtona, který přímo naproti složil slib prvního amerického prezidenta.


Všude na budovách jsou hydranty


A na pár místech byl i velký nepořádek, kde si už někdo vybíral užitečné věci


Zaběhli jsme i do několika somoobsluh. V nich nabízejí i teplý pult formou salátového baru za jednotnou cenu 10-11$ za libru (zhruba 450g).


Při první návštěvě New Yorku jsem nevěděl, že na ulici Broadway je obdoba chodníku slávy z Los Angeles. Nejsou tady v chodníku hvězdy, ale pásy. A nejsou tu jména umělců, ale politiků, sportovců nebo třeba kosmonautů. Jedná se o Canyon of Heroes.





V City Hall parku probíhá výstava soch z kuchyňského náčiní. Zajímavý je i složitý tvar vysokého domu vzadu.


Zašli jsme se podívat do budovy Hlavní pošty


Hned naproti byl dům s ukázkovým požárním schodištěm


Hned vedle stojí supermoderní nádražní budova Oculus


A taky Památník na 11.září 2001




Freedom tower je novou dominantou jižní části Manhattanu


Na chvíli jsme zaskočili i do outletu Century 21. Nic jsme nekoupili. Ale u téhle lahůdky od Dolce & Gabbana za 1300$ po slevě z původních 5000$ jsme hodně váhali.


Včera se mi podařilo "koupit" bezplatné vstupenky do Muzea 9/11. Lidí bylo hodně, protože úterý odpoledne je určeno pro bezplatnou návštěvu, pokud se podaří opatřit vstupenky online nebo na místě.

Tyhle věci Američani dokážou udělat vždycky s úctou a hrdostí. Nejinak tomu je i tady.
Ve velké části se dá fotit. U těch památečních a pietních expozic to nelze. Na mě zapůsobila asi nejvíc věc, která se vyfotit nesměla. Je tam stojan na kola, která jsou k němu uzamčená a trochu poškozená. Na nich už nikdo nikdy neodjede.

Už u vstupu jsou původní nosníky


Návštěvníků bylo opravdu hodně


Vlevo zeď ochranné betonové vany, uvnitř které stála jedna z věží. Ta metr silná zeď pád budovy přežila.


Požární auto, které bylo obětí pádu budov


U něj se promítá film, jak to v okolí auta vypadalo


Tak dopadl jeden z mnoha ocelových nosníků.


Tady je vystavená košile jednoho z vojáků, kteří zlikvidovali Bin Ládina.


V základech budovy bylo neuvěřitelné množství oceli s ještě neuvěřitelnější tloušťkou stěn. A stejně to nevydrželo


Před chvílí prohrála Plíšková v šíleném vlhkém dusnu (33 stupňů) se Serenou. Tím se mi přání vidět sobotní české finále US Open definitivně nesplní. Tak alespoň nemusím shánět vstupenku.



Žádné komentáře:

Okomentovat