06 června 2022

Vzhůru do Severního Irska

NA dvě noci jsme zamířili do Severního Irska. Zatím poslední zastávkou byla pevnost Grianan of Aileach
. Odtud nám zbývalo asi 5 kilometrů na hranici Irska a Severního Irska. Chtěl jsme si vyfotit nějaký symbol na hranici. Nikde nic nebylo a my jsme se tedy z ničeho nic ocitli ve Velké Británii. Tady se několik desetiletí odehrávaly velké konflikty mezi probritskými a separatistickými silami. Ať už to byla střelba do demonstrantů se čtrnácti oběťmi nebo hladovka vězňů s deseti mrtvými. Naštěstí teď už tady žádné teroristické akce nejsou. Připomínky nedávné historie jsou viditelné. Kousek za hranicí je město Derry - oficiální název je Londonderry. Byla neděle kolem 10.hodiny a město bylo úplně ospalé. Asi všichni chodí do kostela. Až po poledni to tady začalo ožívat.
Levicová část dnes cílí na podporu Palestiny.
Derry má historické centrum obehnané hradbami, po kterých se dá chodit.
Objevil jsem kuřecí řetězec Nando’s, který jsme si vyzkoušeli před deseti lety v Jihoafrické republice. Bylo to pálivé a dobré.
Kousek z ahradbami byla postavena radnice. Uvnitř má krásný sál s varhany. Bohužel i tato budova byla cílem teroristických útoků a tak nádherná malovaná okna jsou jen replikami původních.
Kousek od radnice je nový lanový most pro pěší. Má tvar serpentiny. Přechod k němu je v duhových barvách.
Ještě jsme měli chvíli čas před check-inem, tak jsme se zastavili v Dunluce Castle.
Dnes jsme chtěli podniknout návštěvu asi nejznámější severoirské přírodní památky Obrova chodníku až po oficiální zavírací době. A spojit ji se západem slunce. Vyrazili jsme kolem sedmé večer, příroda zařídila západ slunce kolem desáté. Prošli jsme celou trasu podél pobřeží až k Amfiteátru. Tam byla už před mnoha lety cesta uzavřena kvůli nestabilitě skal.
Ale dron se tam dostal. Sesuv kamení je tam jasně viditelný.
Útvar zvaný Varhany
Výběžek s desítkami tisíc čedičových hranolů
Oblíbené cizí děti
Západ slunce byl úžasný
Po uzavření návštěvnického centra se zavírá i parkoviště. Ale silnice přímo k atrakci nemá závoru. Takže ti zkušení jednou přímo na místo. Během dne se sem s auty dostat nedá. My jsme si to museli odchodit po vlastních.

Žádné komentáře:

Okomentovat