02 září 2011

Den 16. (2.9.2011) - Přes Dardanely opět v Evropě

Plán :
Trója
přejezd průlivu Dardanely
Gallipoli - památníky na velkou bitvu 1.světové války
nakonec cesta kousek před Istanbul


View 2011-09-02 Ayvalik - Çanakkale in a larger map

Ujetá vzdálenost : 470 km
Doba jízdy : 6,5 hod
Ubytování : Silivri Angora Hotel, Yeni Mah. Ali Ihsan Turkan Cad. No:1 Silivri, 55€ (booking.com)


----------------------------------------------------------------
Realita :
Vyspali jsme se docela dobře. Snídaně nebyla formou bufetu ale přinesli nám nabídku přímo na stůl. Vypadalo to na pohle dobře. Ovšem jsou věci, které příliš neoceníme. Takže olivy v šesti verzích a nakládaná sušená rajčata tam zůstala. Paní domu je pyšná na údajně vlastnotučně vyrobené džemy. Ty byly skutečně dobré. Některé věci jsme ale nepochopili. Třeba proč jsme dostali pohárky na vajíčka bez vajíček.
Po snídani jsem chtěl zaplatit. A přišel poslední šok. Paní napsala na papír 3x45€. Tedy o polovinu víc než bylo dohodnuto. Po chvíli diskuzí a předložení e-mailové komunikace s nějakým členem rodiny ustoupili. Dal jsem jim 100 eurovou bankovku a "rád" na ně zavzpomínám až budu psát hodnocení na tripadvisor. Bezkonkurenčně nejnepříjemnější zážitek z celé dovolené.
Po takto zkaženém předchozím večeru i začátku nového dne jsme zamířili k trajektu. Cestou byla jediná plánovaná atrakce - Troja.
U silnice jsme ještě zahlédli outlet Levi´s, takže jsme trochu zanakupovali. Dokonce i na mě něco měli.
Pak už opravdu byla Troja. A skutečně poslední kameny s dřevěným modelem koně.



Celkově nic moc, ale vynechat jsme to nemohli.

Po příjezdu do města Cankkale, kde je trajekt přes Dardanely, byla docela ucpaná doprava. Do přístavu jsme tedy přiskákali a jako poslední projeli na naloďovací plochu. Za námi vjezd uzavřeli. První trajekt odjel bez nás. Další byl asi za půl hodiny. Zajímalo by mě jak to vypadalo za námi ve městě. V okolí přístavu musel být v tu chvíli dopravní kolaps.
Do Evropy jsme připluli v 15:30. Tady jsme to chtěl vidět já. Jak vypadalo místo velké a dlouhé bitvy za 1.světové války. Naše zhruba padesátikilometrová trasa vedla k různým hřbitovům

Tureckým







Australsko-novozélandským



Po hodině serpentýnové jízdy dostal Standa příkaz na poslední místo před Istanbulem - město Silivri. Bylo to asi 270 kilometrů. Naštěstí opět realita cesty byla podstatně lepší než Standův odhad. I s krátkou zastávkou na jídlo jsme doleji kolem osmé k hotelu.
Je tu čisto. A není tu milá paní z Ayvaliku. I když cenu pokoje na mě taky zkoušeli nějak divně. Po přepočtu z 55 eur na liry, vyšlo recepčnímu že mám platit 155 lir. Kurz přes 2,8 TL/€. Takže jsme to společně přepočítali na 137,5 TL. Při výpočtech je potřeba je hlídat.
Ráno bychom měli snad v klidu ujet posledních asi 70 kilometrů do hotelu a pak vrátit auto.

Žádné komentáře:

Okomentovat