03 září 2011

Den 17. (3.9.2011) - Zpátky v Istanbulu

Plán :
návrat do Istanbulu a vrácení auta
vidět co jsme ještě neviděli


View 2011-09-03 - Silivri - Istanbul in a larger map

Ujetá vzdálenost : 80 km
Doba jízdy : 2 hod
Ubytování : Adora Hotel, Hudavendigar Caddesi Erdoan Sok. N.14-16 Istanbul, 122$/noc (hotels.com)


----------------------------------------------------------------
Realita :
Dnešní porce kilometrů byla legrace. Tedy až na ten úplný konec v centru Istanbulu. Příjezdová dálnice dobrá, průjezd v pohodě. Problémy začaly asi 3 kilometry před hotelem. Standa vymyslel cestu hezky, ale průjezd kolem Modré mešity nám Turci zatarasili. Takže tudy to nešlo. Museli jsme uhnout a dostali se k našemu prvnímu istanbulskému hotelu. Kolem něj se Standa snažil vymyslet náhradní trasu. Zase mu to nevyšlo. Dostali jsme se opět asi kilometr od hotelu, ale průjezd dál nebyl možný. Třetí pokus v kolonách nakonec vyšel. Ovšem Hotel Adora nemá parkovací místa, tak jsme si museli stoupnout před jiný hotel. Naštěstí personál byl vstřícný. Rychle jsme odnesli zavazadla a nastěhovali se. Během asi patnácti minut jsme byli zpátky v autě. Teď už to byla úplně poslední zdejší jízda. Jen dotankovat nádrž a vrátit auto do půjčovny.
Tam už byla jediná drobná komplikace. Před půjčovnou byla obě místa obsazená a z vedlejšího právě odtahovali auto. Přítomný policista nám rezolutně (turecky) řekl, že tam parkovat nelze. Zkusil jsem na něj angličtinu, ale nešlo to. Drze jsem sjel o padesát metrů níž a zaběhl do půjčovny. Ti už se s policistou domluvili.
Vrácení proběhlo hladce, vrátili mi blokovanou zálohu na kreditce a dali potvrzení. Takže jsme těch 4591 kilometrů zvládli ve zdraví a bez nehody. Hurá !
Využili jsme polohy půjčovny na Taksim square a prozkoumali jednu z hlavních nákupních tříd směrem ke Galatskému mostu. Je to obdoba ulice Na příkopě v Praze.
Zrovna jim tady vypadl proud. Obchodníci jsou ale zvyklí a mají připravené záložní elektrogenerátory. Takže během deseti minut jsme zaplatili i ve tmě.
Cesto ujsme měli dvě místa k navštívení. Manželka chtěla vidět hotel Pera Palace, kde se ubytovávají cestující z Orient expresu a kde bydlela i Agatha Christie. To je skutečně jiná cenová kategorie už podle vzhledu personálu. Chtěl jsem manželce udělat radost a zašli jsme do místní cukrárny. Dortíky byly výborné. Naštěstí oproti jedné noci v tomto hotelu i pro nás zaplatitelné.
Druhá zastávka byla Galatská věž s krásným výhledem. Pak už následoval nám dobře známý Galatský most s mnoha rybáři a cesta zpět do hotelu.
Už se v Istanbulu cítíme trochu jako domácí.

Na závěr pár dnešních fotek.

V celém Turecku se cítíme bezpečně. Podobných mladých mužů je na exponovaných místech vidět dost. Ze všech má člověk respekt - zbraně nemají na ozdobu.



Taxi na křižovatce náměstí Taksim. Je jich tu jak v New Yorku, jen jsou menší.


Na jednom místě náměstí Taksim bylo šest kebabáren vedle sebe.



K černé burce ty černé adidasky perfektně ladí



V Turecku není výjimkou podobné bankomatové hnízdečko



Chcete nabít mobil ? Hoďte liru, najděte správný kabel a počkejte


Žádné komentáře:

Okomentovat