06 února 2023

Karneval v Benátkách

Už několikrát jsme v televizi viděli záběry z benátského karnevalu. A manželka jako zkušená amatérská fotografka tiše záviděla. Takže nápad na výpravu do Benátek byl z její strany přivítán bez dlouhých diskuzí. Někdy začátkem října, tedy daleko před karnevalem, jsem začal podnikat nezbytné kroky. 

Nejprve proběhl výběr vhodného termínu. Karneval trvá 11 dnů a obsahuje dva víkendy. Před karnevalem je ještě jeden "zahřívací" víkend, kdy se koná třeba party na vodních kanálech. V roce 2023 je ten ostrý karneval od soboty 11.února do úterý 21.února. 
Vzhledem k tomu, že chceme vidět Benátky i jako normální turisté, tak jsme pro návštěvu vybrali 6 dnů od 9. do 14. února. Potom už jsem začal hledat vhodné ubytování za rozumné peníze. Postupně jsem výběr hotelu změnil z pevniny nebo okolních ostrovů na ten hlavní ostrov. Je to sice nejdražší varianta, ale ušetříme nejméně hodinu cestování denně. O možnosti jít si během dne odpočinout "domů" a zase se vrátit do centra dění ani nemluvě. 
Hledat nocleh s několikaměsíčním předstihem se dá rozhodně doporučit. Jednak je většina kapacit ještě dostupná, ceny ještě nedosahují astronomických hodnot a možnosti případného zrušení se později zásadně zhoršily. Nakonec jsem tedy vybral menší hotýlek Locanda Al Leon. Za 6 nocí je cena včetně všech daní 720EUR. Nejdražší noc je ze soboty na neděli - 170EUR. Možnost zrušení je den před příjezdem. V prosinci stál stejný pokoj už o 50% víc a to při nevratné rezervaci. Hotel je asi 2 minuty od Náměstí Svatého Marka a podobně blízko je i přístaviště vodního taxi (vaporetto). 

Pak postupně následoval nákup : 
1/ 7denní permanentky Venezia Unica na vaporetto. Při nákupu alespoň 30 dnů předem se dá získat sleva 5EUR. Pak si ji na místě vyzvedeneme z automatu. Permanentka se vyplatí, protože cena jedné jízdy je pro turisty 9,50EUR. 7denní lítačka je se slevou za včasný nákup jen za 60EUR. 
2/ vstupenky do Dóžecího paláce na tzv.Secret Itineraries, Doge's Hidden Treasures s průvodcem v angličtině. 
3/ vstupenky na Clock tower ("benátský orloj"). Kombinací těchto dvou vstupů se dá dost ušetřit (aktuálně 13EUR na osobu) 
4/ poslední vstupenky na vodní show Original Signs: Arsenal Water Show mi daly nejvíc zabrat. Jednak se objevily až před pár dny. Ale hlavně registrace do systému byla standardním postupem nemožná. Systém vyžaduje zadání SMS kódu, který mi nikdy na mobil nepřišel. Nefungovalo to ani z Windows ani z MacBooku, ani na můj, ani na manželčin mobil. Vstupenky ubývaly a ani technická podpora prodejce mi nepomohla. Pak mě osvítila myšlenka, jestli neexistuje nějaká služba, kam si lze poslat SMS s předvolbou jiného státu. Našel jsem to třeba zde. A na britské číslo to zafungovalo na první pokus. Takže máme i tyto vstupenky. 
5/ kromě placených věcí se dá registrovat i bezplatná návštěva vyhlídky Fondaco dei Tedeschi

Do Benátek pojedeme autem. Existuje možnost přímého letu z Prahy na dvě letiště - jedno je přímo v Benátkách (Marco Polo), druhé ve vzdálenějším Trevisu (nejméně 90 minut jízdy). Počet letů ale není velký a jejich časování není zajímavé. Nakonec ani celková cena za lety a cestovní komfort nebyly výhodou. Takže nás čeká cesta o délce 800 - 900 kilometrů podle použité trasy. K tomu si připlatíme pár desítek EUR za mýtné v Rakousku a Itálii. 

V Benátkách je výzvou i parkování auta. Přímo na hlavním ostrově se cena pohybuje od vysokých 20EUR do šílených 40EUR za noc. Při hledání rozumnějších možností jsem našel Venice City Park. Parkoviště je na pevninské straně mostu a jedna stanice autobusem k vodnímu taxi. Cena přijatelných 5,5EUR za noc. Opět je potřeba zaregistrovat s předstihem, teď už hlásí, že je na náš termín plno.

Žádné komentáře:

Okomentovat