09 února 2023

Ostrovy Burano a Murano

Po včerejší dlouhé cestě jsme dnešek nepřeháněli. Kolem 9:30 jsme vyrazili ke stanici vaporetta číslo 12. To jezdí na vzdálenější ostrov Burano. Pár zajímavostí jsme zaznamenali už cestou. Na dopravu čehokoliv po souši se používají nejrůznější ruční vozíky. Nic většího úzkými uličkami neprojede
Italsky neumím. Ale něco mi říká, že místní funebrák nabízí při příležitosti 54.výročí svého podnikání slevu na pohřby 20 - 40%. Tam chybí už jen kolo štěstí jak u Mountfieldu.
I záchranka je na vodní pohon.
Vaporetto jelo přesně podle jízdního řádu a na Burano to trvalo asi 45 minut. Mají tady ještě funkční telefonní budky
Burano je známé výrobou krajek a pestrobarevnými domečky
Domeček vlevo se jmenuje Casa di Bepi Suà a je tady údajně nejbarevnější
V pekárně se chladí právě upečené místní sušenky.
Mají tady pěkně šikmou věž. Odtud to vypadá docela normálně
Při pohledu z jiné strany už ty skoro dva metry vychýlení jsou jasně vidět
My jsme zvyklí před domem parkovat auto, tady má (asi skoro) každý člun
Po poledni jsme přejeli vaporettem na ostrov Murano. Ten je proslulý sklářstvím. Všechny ulice jsou plné obchůdků se skleněným zbožím. V jednom z nich jsme objevili i náprstek do manželčiny sbírky. Prohlédli jsme si showroom značky Barovier&Toso. A to byla krása. Firma s historií od roku 1295 :-)
O kousek dál byla The Glass Cathedral - Santa Chiara. Je to kostel, který byl ruinou. Před asi deseti lety ho postupně opravili a přestavěli na reprezentační prostory. Každý den tam průběžně probíhá prezentace výroby skleněných předmětů.
Tady jsou tři manželčiny fotky z té sklářské "show"
Z Murana jsme si to namířili zpět do hotelu. Jeli jsme vaporettem číslo 4.2. Bylo pro nás rychlejší vystoupit u nemocnice a dojít pěšky. Lodním taxíkem by to k nám trvalo přes půl hodiny. My jsme to dali klidnou chůzí za 10 minut. Tak jsme mohli zahlédnout výrobnu mozaiky.
Ani dnes nechybí gondala. Tahle vypadá nějak modernější
V podvečer jsem vyrazil na první nákup do "sámošky". Máme tady dvě asi 400 metrů od nás. Cestou jsem šel kolem asi zatím největší výlohy s maskami.

Žádné komentáře:

Okomentovat