12 září 2015

Norsko den 3. - Stavanger II

Vyspali jsme se dorůžova. Hotelový pokoj je velký. Zdejší vyhlášená snídaně byla skutečně bohatá. Kromě běžných věcí slanina, párečky, fazole byl v nabídce losos na několik způsobů, pečená kuřecí prsa, pečené brambory, vajíčka v několika provedeních, ... Dokonalý začátek dne.
Na dnešek jsme měli v plánu jen prohlídku centra Stavangeru a přesun do Bergenu. Bylo to tedy hodně relaxační.
Bydlíme kousek od centra, takže vše bylo v docházkové vzdálenosti.
Místní katedrála je proti naší pražské podstatně menší. Bohužel kvůli rekonstrukci varhan je do konce září nepřístupná.


Pár stovek metrů od katedrály je ulička plná kaváren a veselých barev



Prochodili jsme uličky v centru, došli k věži Valbergtarnet. Ta je na malém kopečku a sloužila k hlídání požárů. Cestou zpět manželka zahlédla zajímavou malbu. Ruce vystupovaly z plochy a uvnitř nich rostla růže. Jen tam nemuselo být to zábradlí :-(.


Poslední stavangerská procházka nás zavedla do Starého města. Je to vlastně jedna ulička starých domů. Auta tam nemohou a lidí jen pár. U většiny domečků byly krásné květiny.


Po návštěvě starého Stavangeru jsme si sedli v parku u jezírka a čekali na odjezd autobusu. Tohle je věc, která mě u cestování veřejnou dopravou nebaví. Když má člověk auto, přejede si o kus dál kdy chce.
Odjezd byl v 15:10 a my jsme přišli asi o 15 minut dříve. Našli jsme poslední dvojici sedadel u sebe. Autobus byl vypraven jako přímý do Bergenu, takže skoro všechny zastávky projížděl. Ovšem cesta to byla zdlouhavá. Něco přes 200 kilometrů se dvěma přejezdy trajektem nám zabralo víc než 4 a půl hodiny. Hodně se jelo v kolonách. Značky 70, 60 i 50 km/h byly také časté. Místo na nohy moc nebylo. Díky menšímu počtu zastávek jsme do Bergenu přijeli o půl hodiny dřív než bylo v jízdním řádu.
Cestou do hotelu jsme si k večeři koupili grilované kuře (59 NOK) a chleba (37 NOK).
Náš hotel Grand Terminus je slušně hodnocený, ale už přece jen starší. 3 noci za 3048NOK. Pokoj je mnohem menší než ve Stavangeru.
Uvidíme, jestli se zítra vytáhnou se snídaní.


Žádné komentáře:

Okomentovat