11 září 2015

Norsko den 2. - Stavanger

Noční cesta vlakem na lehátku byla slušná. Jenom inzerované WiFi nic moc.
Běžně přidávám výhledy z letadla. Tentokrát tedy z vlaku při rozednění.


Do Stavangeru vlak přijel přesně podle jízdního řádu v 7:05. Na nádraží opět WC za 10NOK, tentokrát bezobslužné na karty


Hotel máme kousek od nádraží, takže jsme si tam na recepci odložili tašku do odpoledního check-inu. Naším dnešním cílem byla skála Preikestolen. Následovala asi kilometrová procházka do přístavu. U trajektu byly dva stolečky, kde dvě společnosti prodávaly autobusové výlety k hoře. Za 250 NOK na osobu jsme to koupili od společnosti Tide Reiser Ta má výhodu v jednom lístku na vše (včetně trajektu) a častější spojení.
V 8:00 odjezd trajektem (free WiFi), přestup na autobus a v 9:05 jsme byli na parkovišti u začátku trasy. Byl to první ranní spoj.
Převýšení je něco přes 300 metrů.


Cesta je většinou z velkých kamenů a podle této tabulky jim jí pomáhali budovat šerpové z Nepálu


Okolní příroda je hezká, všude zeleň a spousta jezírek a na pár místech rašeliniště.




Po čtyřkilometrovém výstupu (asi 1:40 hodiny se zastávkami) jsme uviděli tohle


Po chvíli aklimatizace sebrala manželka odvahu a šla ke kraji



Nahoře jsme se na hodinku natáhli a chytali sluníčko. Mezitím se stále zvyšovalo množství lidí na vrcholu. Těsně po poledni jsme zahájili sestup k parkovišti. Nejbližší autobus odjížděl ve 14:45. To už proti nám chodily davy turistů. Ještě další ležink u jezírka a chvíle čekání na příjezd autobusu na parkovišti (free WiFi).

Když odhlédnu od cenové úrovně (a jde to hodně těžko), tak mi Norsko zatím připadá jako téměř dokonalá země. Vše je upravené, vše funguje. Jen lidé jsou příslovečně seversky chladní. V amerických parcích, když se lidé potkají na cestě, tak se usmějí, prohodí pár slov nebo si alespoň řeknou "Hi". Tady jsem to párkrát zkusil, ale opětováno to bylo asi dvakrát. Pak už mě to přestalo bavit. Jen jsem občas odpověděl na něčí pozdrav.

Tak alespoň jeden příklad z autobusu, že zdejší dokonalost má také svoje limity.

Hodiny, které ukazovaly jiný čas. A u nich lísteček, že je potřeba přičíst hodinu. Ve skutečnosti bylo potřeba přidat jen 50 minut :-).


Už zbývalo jen koupit něco k večeři a jít se ubytovat do hotelu. Bydlíme v nejlépe hodnoceném zdejším hotelu Scandic Stavanger Park za 1340 NOK.

Žádné komentáře:

Okomentovat