11 září 2015

Norsko den 1. - Oslo

Když už poprvé letíme nízkonákladovou společností a nebudeme mít velká zavazadla (zvládli jsme to zhruba s 2x7kg při limitu 2x10kg), chtěl jsem si vyzkoušet i nízkonákladovou cestu na letiště. Tedy městskou dopravou. Pro nás je nejrychlejší spojení do centra vlakem. Ten měl kvůli rekonstrukci tratě očekávané zpoždění. Nasedli jsme v 9:35 a za necelých 25 minut dorazil vlak na Masarykovo nádraží. Odtud metro "B" a "A" a z nádraží Veleslavín autobusem 119. Úplně v pohodě za 70 minut zastavil autobus u Terminálu 2.

Letadla společnosti Norwegian mají na směrovkách významné severské (samozřejmě většinou norské) osobnosti.


Let byl hladký. Sedačky byly slušné, místa na nohy dostatek. Přistáli jsme přesně ve 14:30. Vlak do centra jel ve 14:43. Bohužel nám vlak o minutu ujel kvůli špatné čtečce v terminálu na jízdenky (cena 90 NOK za osobu). Dalším vlakem v 15:03 jsme dorazili do centra Osla. Bylo 15:35. Vnitřek nádraží působí až příliš betonově


Snaha o umístění tašky do boxu v úschovně na nádraží (50 NOK) neprošla, protože jsme neměli drobné a na karty tam snímač nebyl. Takže s oběma zavazadly směr Národní galerie. Ta je z nádraží asi 10 minut pěšky a s výjimkou pondělí má otevřeno nejméně do 18:00. Uvnitř je úschovna zavazadel zdarma. Vstupné 2x 50NOK.

Mně osobně se nejvíc líbily obrazy malíře J.C.Dahla. Z dálky to nejsou obrazy, ale téměř fotografie.



Detail pravého spodního rohu


V galerii byl Picasso i Paul Cézanne


Již tradičně nezbytná japonská výprava


Nejslavnějším norským malířem je Edvard Munch. Jeho obraz Výkřik je jedním z nejdražších obrazů na světě



Dalším cílem po galerii byl Frogner park. Ještě chvíli nám platil lístek z letiště, tak jsme se kousek svezli tramvají číslo 13. Zbývajích pár stanic tramvají 12 už jsme došli pěšky. Cestou už to ale chtělo občerstvení. Zavřel jsem oči a koupil výborný koláč za raketovou cenu.


Frogner park je rozsáhlý krásně zelený areál, který obsahuje monumentální dílo stovek soch Gustava Vigelanda.
Nejfotografovanější je tenhle vzteklý chlapeček


Pan Vigeland byl trochu kontroverzní osoba. Jeho obdiv k nacistům se tu taky dá najít


Tady je asi vysvětlení proč Norové tak "rádi" odebírají děti. Možná si myslí, že to takhle v domácnostech vypadá






Cestu zpátky k nádraží, přesněji k Národní opeře už jsme pěšky nechtěli. To znamenalo koupit lístky v automatu (2x30 NOK) a necelých deset stanic. Nenašel jsem volbu počtu lístků. Takže jsem koupil jeden a ten druhý jsem musel platit jinou kartou. Tu původní systém odmítal.

Vystoupili jsme u Hlavního nádraží (Oslo S)


a k Opeře došli pěšky. Budova umožňuje pohodlný výstup na střechu a je zároveň i vyhlídkou


Vlevo nahoře je vidět skokanský můstek na Holmenkollenu





Nám zbývaly necelé dvě hodiny do odjezdu vlaku směr Stavanger. Na nádraží jsme našli free WiFi a hledali něco k jídlu a pití za normální cenu. Všude cenová úroveň jak na letišti. Našli jsme alespoň supermarket Rimi. Po chvíli hledání jsme za sloupem našli na místní poměry levnou vodu za 8,90NOK. Jinak nic pod 20NOK nebylo. Coca Cola stojí kolem 29NOK. U pokladny k tomu ještě připočetli vratnou zálohu 2,50NOK za plastovou láhev.
Platba za WC (10 NOK za osobu) už jenom umocnila úplně jiný svět.
Pro srovnání průměrná hrubá mzda je v Norsku druhá nejvyšší na světě a je 6x vyšší než u nás . Zároveň ale
po zdanění a započtení parity kupní síly je norský náskok "jen" 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat