02 listopadu 2021

Barcelona - den 2

V 8:30 jsme se vydali už najisto do Güell parku. Cestou metrem nás prověřovalo komando kontrolorů.
Dorazili jsme na už nám známou stanici Lesseps. "Těšili" jsme se na cestu do kopce. Naštěstí jsme v tom největším kopci objevili eskalátory.
V 9:30 otevřeli brány i pro turisty.
Snažili jsme se tedy dostat na nejturističtější místa jako první. Na vyhlídce se to povedlo. Během dne to tady je obsypané lidmi.
Restaurátorská práce probíhá s kladívkem v ruce
v dálce je vidět i Sagrada familia a její zatím nedostavěné věže.
V parku jsme zahlédli i hejno zelených papoušků.
Fontána s mlokem je jedno z nejvíc fotografovaných míst. Fotka cizího dítěte vždy potěší :-).
Seběhli jsme na metro a přesunuli se k centru města. Cílem byla velká krytá tržnice. Cestou nás ale "potkala" cukrárna La Colmena. Výloha i fronta před ní nás nalákala. Nejen obrovské sněhové pusinky byly skvělé.
Jsou tady i staré úzké uličky kudy auto neprojede
Uvnitř tržnice se prodávají zejména čerstvé potraviny - většinou maso, ryby, ovoce, zelenina.
Zaujala mě "vajíčkárna"
A moje nejmilejší místní lahůdka byla v několika obchodech a mnoha variantách. Viděl jsem i nějaké superluxusní provedení za cenu 25€ za 10dkg.
Kousek od tržnice je gotická katedrála
Z katedrály je to kousek na barcelonský "Václavák" - náměstí Plaça de Catalunya. Uprostřed je veliká plocha plná holubů a lidí, kteří je krmí.
Někomu se bohužel v životě nepoštěstilo
Asi půl kilemtru od náměstí je další unikátní výtvor geniálního akrchitekta a stavitele Gaudího. Je to dům Casa Batlló. Už mnoho let je je součástí Unesco. Gaudí přestavěl tehdy asi 30 let starý dům do na tu dobu moderně technicky vybaveného rodinného sídla zámožného podnikatele. Ale udělal to tak, že snad jediná zeď není rovná, stejně jako dveře a okna. Kromě toho na mnoho míst dostal ze střechy denní světlo. Je to dům z říše fantazie. Je to velká atrakce a vstupné tomu odpovídá. Aktuálně 39€ na místě. Během pár minut se dá koupit za 35€ online. Za chvilku máte vstupenky v e-mailu. Na informačních tabulích bylo vidět kolik se v objektu pohybuje návštěvníků a číslo bylo kolem 300. Kapacita byla naplněna kolem 50% maxima.
Ale za ty peníze je vidět hodně. A to nejen z pohledu designu budovy. Na začátku i na konci trasy je krásný videomapping.
Návrat ze střešní terasy dolů prochází po novém schodišti, které navrhl nějaký japonský architekt. Je moderní, ale krásně do budovy zapadá. Kovová řetízky jsou skvělý nápad.
Videomapping na konci vyvolává dokonalou iluzi včetně pohybu. Chvílemi jsem měl potřebu začít udržovat rovnováhu. Úplně mě ta ubíhající světelná show na všech stěnách, podlaze i stropu rozhodila smysly.
O dalších asi 500 metrů dál je poslední Gaudího kousek světské architektury - Casa Milá. Tam už jsme přišli slušně unavení a na prohlídku bylo i málo času .Takže snad až se do Barcelony zase vrátíme na poslední noc před odletem.

Žádné komentáře:

Okomentovat