05 listopadu 2021

Girona a muzeum Salvadora Dalí

Ráno jsme se přesunuli jen o pár kilometrů k historickému centru Girony. Neplacené parkoviště bylo úplně plné, tak jsme museli do podzemního za peníze. Nalevo věž baziliky, vpravo katedrály
Dlouhé schodiště katedrály je populárním místem pro posezení turistů. My jsme dorazili před jejím otevřením (10:00) a nikdo tady ještě nebyl
Katedrála má rozpětí sloupů téměř 23 metrů, což je vůbec nejvíc ze všech gotických staveb na světě.
Od katedrály jsme šli na procházku po hradbách. Je to zadarmo, ale bohužel výhled na katedrálu a baziliku byl vylepšen velkým stavebním jeřábem. Tak jsme se otočili směrem k řece. Přes ni vede most od samotného Eiffela - ten červený.
Velkou chloubou je zachovalé historické židovské město. Židé ale odtud byli vyhnáni už v roce 1492.
Oblíbené cizí děti u sochy, která je věnována stavitelům katedrály.
Na zpáteční cestě k autu jsme se ještě podívali i do baziliky
Následoval přejezd do města Figueres, kde se nacází Dalího muzeum. Kvůli kterému jsem den před odjezdem kompletně měnil trasu naší cesty do opačného směru. Ještě ráno před odjezdem jsem raději koupil vstupenky online, abychom měli jistotu vstupu po příjezdu. Lidí ve frontě spousta. Vstupenky jsme měli na 13:15 ana místo jsme dorazili ve 13:18 :-), takže jsme šli hned dovnitř.
Tenhle pán měl neskutečné nápady.
Tady je porovnání klasického záběru z mobilu
a toho ultraširokého provedení, které jsem si tak oblíbil.
Toto muzeum si stavěl sám Dalí a je tady také pochovaný.
Největší sál a největší plátno
a pod ním "Pět unavených"
Tohle je jediný obraz, který jsme v celém muzeu znali. Máme ho doma jako zarámovaný plakát. Ten jsme si pořídili po návštěvě floridského Dalího muzea
A tady je Dalího obraz herečky Mae West, který převedl do 3D španělský umělec Oscar Tusquets Blanca. Bohužel schůdky, ze kterých je možné obraz vidět ve správné perspektivě, jsou nepřístupné. Tak alespoň foto z natažných rukou.
Tady je celá kompozice včetně koupelny na stropě
A tady je jeden strop od Dalího
Poslední fotka ukazuje jednu ze čtyř vystavených lahví. Na ní je vidět původně deformovaný obraz, který se až v odrazu na té láhvi ukáže ve správné podobě (lebka).
Dnes jsme opustili na dvě noci Španělsko a přejeli do Francie. Nechtěl jsem platit za dálnici, tak jsme skoro 200 kilometrů do Carcassonne jeli téměř 3 hodiny :-(.

Žádné komentáře:

Okomentovat