02 dubna 2016

Peru (XIV) - trh a kapustňáci

Dnes ráno už bylo manželce trochu lépe, takže jsme si udělali plán na zhruba půl dne.
Bydlíme poblíž známé čtvrti Belén, kde je známý trh. Nevěděli jsme kde přesně je. Vzali jsme si tedy mototaxi. Řidič se tvářil trochu udiveně, ale zakázku přijal. Ujeli jsme asi 200 metrů a byla konečná :-).
Na místě stál policista a dál se už muselo pěšky.


Výhled na Belén, jehož spousta domečků leží ve výšce na kůlech nad řekou. Ta řeka není Amazonka. Tohle je jen její malý přítok.


Na zemi není úplný pořádek. Co komu upadne, to buď snědí toulaví psi nebo to tam zůstane do příští průtrže mračen, která to odnese do řeky.









Ty malé žluté papričky jsme si za 1/2 SOL koupili. Jednu jsem zkusil a pálila jak čert.



Kuřata tady rozebírají a prodávají do posledního kousku


Obrovská avokáda za 2SOL


Slepice se prodává i s vajíčky uvnitř.


Druhou stanicí, na kterou jsem se moc těšil, bylo záchranné amazonské centrum . Mají tam různá zvířátka, ale hlavně tam zachraňují moje nejoblíbenější - kapustňáky (mananatee). Ti mi učarovali už na Floridě. Tady se na ně dá sáhnout a návštěvníci si je mohou nakrmit. Ale nejprve je potřeba si umýt ruce.
Jejich stravou jsou rostlinky, které jsem kdysi měl v akváriu.


Jsou to dobráci, kteří se ochotně nechají hladit. Mají krásně hebkou kůži. Nemají žádné zuby nebo jinou zbraň. Takže prst v jejich puse nemůže dojít k žádné újmě.
Kelímek s listy se kupuje za 5SOL jako příspěvek na provoz. Dali jsme jim ještě něco navíc. Za záchranu těhle krasavců si to zaslouží.


Tihle tři jsou už připraveni k vypuštění do přírody.







V nádržích je ještě několik malých mláďat, která musejí dostávat náhradní mléko. Protože jsou to všechno sirotci a do dvou let jinou stravu nesnesou. Až potom přejdou na pastvu.



Já bych je vydržel krmit snad celý den.


Kousek od záchranné stanice je laguna Quistacocha a u ní malá Zoo. Zajeli jsme tam, ale je to prostě zoo. Zvířata v klecích. I když nějaké malé opičky ve větvích tam běhaly volně.




Na zpáteční cestě do centra (asi 30 minut mototaxi za 15SOL) si manželka musela krýt obličej kloboukem. Po silném nočním dešti se na silnice dostal písek. A ten odletoval od všech projíždějících tříkolek. Já jsme měl po vystoupení obličej jak smirkový papír.


Občas je vidět opravu tříkolky přímo na ulici. Výhodou je, že se nemusí vlézt pod ní. Stačí ji správně naklonit


Zajímavý reklamní nápis v restauraci, kde jsme se zastavili na jídlo.


Baťa má prodejny všude


Zítra v 5 ráno letíme do Limy a odtud do další země - do Ekvádoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat