09 dubna 2016

Ekvádor (VII) - Střed světa

Poslední ulovený kolibřík před snídaní.


Místo odkud jsme lovili - náš "polež" (modifikace slova posed pro polohu ležmo).


Malý host u snídaně


Po snídani jsme ještě chvíli poleželi, zabalili věci a vydali se na posledních asi 100 kilometrů po ekvádorských silnicích. Jedinou mezistanicí byl Mitad del Mundo. To je místo, kde byl v roce 1736 zaměřený rovník. Je obdivuhodné, že se tehdy spletli jen asi o 200 metrů. Od roku 1936 tady byl monument. Dnes je zde vybudovaný hezký zábavní park a monument ještě větší z 80.let. Ale o nepřesném rovníku se tady nikde nemluví. Podle GPS v mém telefonu je monument na 0 stupních, 0 minutách a 7 vteřinách.



V areálu je několik výstav a naučných expozic.
Jedna z nich je věnovaná prvním zeměměřičům, kteří jako orientační body využili místní sopky. Tady je model Avenue of volcanoes. Tedy cesty, kterou jsme projeli, ale žádnou sopku přes mraky neviděli.


17.března 2002 tu byl Bill Clinton, 8.dubna 2016 jsme tu byli my.


Jedna z budov je muzeem kakaa. Je tam popsaná jeho historie a ukazují tam i zpracování.


Je to vlastně jednoduché. Upražit kakaové boby, umlít a rozetřít na kaši. A ta kašička z čistého kakaa bez cukru byla moc dobrá.



Paní prodávající už známý sníh z bílků.


Teď už jsme to měli jen 20 kilometrů do půjčovny a vrácení auta. Z cesty přes Quito jsem měl obavu kvůli dlouhým kolonám. Ale nebylo to až tak strašné. A kupodivu ani místní řidiči nebyli přehnaně agresivní. To v Peru nebo v Riu by to byl větší adrenalin.
Cestou nás zaujaly nástupní ostrůvky pro autobusy. Prý je uvnitř turniket na 1/4$.


Na několika fasádách výškových domů jsme zahlédli živé rostliny.


Auto se nám podařilo vrátit bez problémů. Takže snad mých blokovaných 5000$ na kreditní kartě mi bude do 30 dnů uvolněno. Do našeho hotelu La Rosario nás odvezl taxík za necelých 7$ (10 km a asi 20 minut jízdy).
V hotelu nám poradili dobrý fast food La Tablita del Tartaro. Grilují tam maso, žádné polotovary nebo dokonce mleté neidentifikovatelné suroviny. Za 20$ se tam dá ve dvou královsky najíst. I hranolky a omáčky mají výborné.



Z vrchní terasy hotelu krásně vidíme místní baziliku.

Žádné komentáře:

Okomentovat