23 března 2017

Den 5. - Hong Kong - jak jsme jedli v pajzlu u Michelina

Ráno se projevil krátký spánek. Manželka ani po výborné hotelové snídani nebyla nejčilejší.
Dnešek byl hlavně o ostrově Hong Kong. Spíme ve čtvrti Kowloon, která je na pevnině. Shamrock Hotel má skvělou polohu asi 50 metrů od vstupu do metra a maximálně 200 metrů od stanice autobusů z letiště.


Tu jednu stanici metra k první dnešní ikoně Hong Kongu (převozu Star Ferry) jsme si prošli pěšky. Občas se mezi nekonečnými mrakodrapy vyskytne starší nízký bratříček.


Před nástupem na trajekt nás postupně odchytily skupinky dětí. Byly tam s učitelkou a měly za úkol zjistit od návštěvníků jaká se jim líbí památka nebo jaké jídlo je v HK nejlepší. Pak si nás kluci vyfotili. Na oplátku se oni vyfotili s námi.


V Hong Kongu jsme nechytili ideální počasí na fotky. Modrá obloha probleskla jen občas a párkrát nás osvítilo sluníčko. Ale pořád byla nízká oblačnost a moc daleko vidět nebylo. Jen ten vzduch byl naprosto odlišný od Pekingu. Tady se bez problémů dá dýchat.
Přejeli jsme na ostrov a zamířili na autobus číslo 15, který jede na další ikonu - vrchol The Peak. Dohled bohužel nic moc.


Zpátky jsme vyzkoušeli minibus číslo 1 a nechali si zastavit poblíž ZOO. Měl jsem v plánu nejprve tzv.Aviary v Hong Kong parku. Teď se nám ukázalo jaké to je v HK bludiště. Moje 2D mapa neměla šanci pokrýt kudy vlastně jít. Silnice bez chodníků v několika úrovních nad sebou to byl těžko řešitelný problém. I na vzdálenost 200 metrů byl problém zvolit správnou cestu k cíli protože kvůli betonové džungli není nikam vidět. Po několika dotazech u místních jsme ale do Aviary úspěšně dorazili.



Očista tu probíhá důkladně a průběžně uvnitř


i zvenku


Tohle je největší místní krasavec




Vstup je bezplatný a bylo to tam moc příjemné.
Hned kousek dál v 3D bludišti je zoologická a botanická zahrada. Alespoň teď u Aviary byla nakreslená mapa nejlepšího přesunu. Tady cestou stačily už jen dva dotazy pouze čínsky mluvícím pocestným. Ale s pomocí rukou jsme si to v pohodě vyříkali.
Jenže v Zoo nejsou pandy, což jsem si bláhově podle nějaké fotky myslel. Ale je tam relativní klid a taky to bylo zdarma. K tomu je tam zeleň, ptáci a nějaké opice. Ale návštěvu Zoo bych klidně vynechal.
Při odchodu ze ZOO jsem zahlédl nějaký kostel. Je to katedrála, jenže vedle těch obrů kolem se neprosadí.



Mrakodrapy jsou nahňácané jeden vedle druhého. Navigace má pak trochu problém s přesným zaměřením.


Hledali a našli jsme michelinskou restauraci. No přesněji bistro Yat Lok a zašli na kachnu číslo 2 naší cesty. Tedy jen na půlku, protože cena v tomhle pajzlu není úplně lidová (280 HKD = zhruba 900Kč).


Tenhle spolustolovník učil manželku jíst hůlkami


Kachna byla dobrá, ale ta pekingská byla lepší. Místní provedení bylo nasekané s kostmi a jedlo se nám tedy hůře.
Další zastávkou byly Escalators. To jsou nadzemní dálnice pro pěší.



Z výšky jsme viděli i místní dvoupatrové tramvaje, které si určitě vyzkoušíme.


Poprvé jsme si vyzkoušeli i zdejší metro. Systém je podobný jako v Pekingu =kartička na vstupu a na výstupu. A systém vypočte částku, kterou strhne z kreditu.


Cekově je mi v Hong Kongu mnohem příjemněji než v Pekingu. Ještě jsem snad neviděl ani jednoho policistu. Zato jsem zkoušel počítat automobily Tesla. Když jsem jich za první hodinu napočítal deset, a pak projely další tři kousky během dvaceti vteřin, nechal jsem toho. Tady je to jiná liga. Zato první Škodovku zatím marně vyhlížím :-).
Jen je v HK o dost dráž (ubytování, doprava, jídlo).
Ale bydlet bych nechtěl ani v jednom z nich.
Prostě jak stárnu, tak mi jako největší životní výhra přijde bydlet na kraji Prahy. Mám to 2 minuty do největšího pražského lesa, bez mrakodrapů a bez smogu. Když párkrát za rok máme potřebu jet do centra, tak jsme tam za 25 minut vlakem.

Žádné komentáře:

Okomentovat