26 března 2019

Den 8. - Zeď nářků a Chrámová hora


Hned po snídani jsme vyrazili ke Zdi nářků. V pondělí a ve čtvrtek zde probíhá ceremoniál uvádění do dospělosti pro mladé kluky a holky (bar mitzvah / bat mitzvah). Je to o náboženská oslava spojená s hudbou, zpěvem a rodinným focením.
Ráno to ještě nebylo tak hlučné.



Po 8.hodině u Zdi nebylo moc věřících


Jemně pršelo, tak přišly ke slovu pláštěnky na klobouk


V jedné škvíře, nad hlavami modlících se, si holubi udělali hnízdo z přání zastrčených do mezery. Samička sedí na vejcích a sameček ji krmí.




Na 9:00 jsme měli vstupenky na Kotel tour. Kotel znamená zeď a jde o prohlídku podzemí s ukázkou jak je hluboké. A co všechno se skrývá pod současným Starým městem. Poměrně vysoké prolákliny v původní skále byly zastavěny a zaplněny kamenným materiálem a teprve na něm stojí domy a ostatní stavby. V podzemí je tedy Zeď vyšší než ta viditelná část.
Pro mě novinkou byla informace, že velký prostor před Zdí na povrchu vznikl až po válce v roce 1967. Do té doby tam byla zástavba.


Naše průvodkyně, kanadská židovka u těch největších kvádrů. Jeden má prý asi 300 tun a je dokonale opracovaný.


Po Kotli jsme se vrátili do hotelu a po 11. vyrazili stát frontu na Chrámovou horu. Tam nemuslimové mohou několik hodin denně a to jen od pondělí do čtvrtka. Před jediným vstupem u Mughrabi Gate se tedy tvoří velké fronty. Přišli jsme skoro
hodinu před otevřením a před námi bylo jen dvacet lidí. Čas nám zkrátily hlučné průvody jednotlivých ceremoniálů bar mitzvah.






Ve 12:15 začaly bezpečnostní prohlídky a teď už hodně dlouhá fronta se dala do pohybu.


Zeď už měla o dost větší návštěvu


Skalní dóm, kam nemuslimové vstoupit nemohou


Pohled na velký židovský hřbitov na protější Olivetské hoře


Po odchodu z Chrámové hory jsme šli do chrámu Božího hrobu, který je tím nejnavštěvovanějším. Je to místo, kde byl Ježíš ukřižován.
Místo kam byl Ježíš položen po sejmutí z kříže je obklopeno modlícími se.


Místo Božího hrobu je v kapli. Na vstup do ní se čeká fronta




Opustili jsme Staré město a v dešti se přesunuli do nejznámější jeruzalémské tržnice Mahane Yehuda.
Cestou proběhlo občerstvení v polívkárně


Nabídka na tržišti je pestrá, ceny mnohem zajímavější než ve Starém městě. Koupili jsme fantastické datle za 2O šekelů (120Kč) za kilo.



Zpět do hotelu jsme zašli na kraj ultraortodoxní čtvrti Meah Shearim. Každý vstup má velkou ceduli s pravidly chování návštěvníků.




Žádné komentáře:

Okomentovat