27 března 2019

Den 9. - Od dvojitého Armagedonu až na Golanské výšiny


Po čtyřech nocích v Jeruzalémě nás čekal přesun na severovýchodní cíp Izraele - Golanské výšiny. Ubytování máme několik kilometrů od Sýrie i Libanonu. Včera večer se mi telefon na chvíli chytil u libanonského operátora.
Abychom se sem dostali, museli jsme najet kolem 300 kilometrů. A ty stály za to. Navigace bez datového spojení, tedy bez aktuální dopravní situace, nás vedla mimo území Západního břehu Jordánu. Směrem na Tel Aviv. Do první zastávky u bájného Aramgenonu to bylo asi 130 kilometrů a časově 1:40. V ranní špičce, mimo placenou dálnici, na tragických průjezdech měst s neseřízenými semafory na každém rohu, nám to trvalo skoro 3 hodiny. Takový Armagedon číslo jedna. Ten skutečný, který byl svědkem mnoha bitev, a čeká na tu poslední, je archeologickou lokalitou a národním parkem.


Armagedon (hebrejsky Magido) je vrch, který byl u křižovatky důležitých obchodních cest mezi Egyptem a Mezopotámií. V pozadí je vidět biblická hora Tábor, pravidelným tvarem připomínající náš Říp.


Asi 20 kilometrů od Armagedonu je město Nazaret, kde delší dobu žil Ježíš. Je tu samozřejmě spousta posvátných míst. Největší z nich je moderní kostel z 20.století nad místem, kde se Panna Maria dozvěděla, že se jí narodí syn - Ježíš.
Na zdech jsou umělecká díla z mnoha zemí zobrazující Pannu Marii. I Česko tu má svoje zastoupení. Ale mozaika Antonína Kloudy je z konce 70.let, proto je rámu uvedeno Czechoslovakia.








Dalších pár desítek kilometrů dál je Galilejské jezero. Tam byl Ježíš velice činný a v okolí uskutečnil hned několik zázraků. Jedním z nich bylo nasycení tisíců lidí pěti bochníky chleba a dvěma rybami.




U Galilejského jezera začínají Golanské výšiny. Ty jsou strategickým územím, které Izrael získal po válce se Sýrií v roce 1967. Krásná zelená pahorkatina nese viditelné stopy války a zejména současné vojenské přítomnosti izraelské armády.





Žádné komentáře:

Okomentovat