03 května 2022

Krátký výlet do Amsterdamu

Je to 20 let kdy jsme byli s manželkou a synem na naší první zahraniční dovolené. Cílem bylo Nizozemí. Konala se tam výstava květin - Floriáda (Floriade). Pořádá se jednou za deset let. Tak nás s manželkou napadlo podívat se na ni letos znovu. Původní plán byl den cesta tam, den na místě a poslední den cesta zpět = skoro 2000kilometrů. Konec dubna mi přišel jako vhodný termín - už bude 2 týdny otevřeno a hlavně manžlka si užije kvetoucí kytičky. Při podrobnějším plánování jsme objevil další dvě zajímavé události. Jednak Koningsdag - den narození nizozemského krále. Tento státní svátek probíhá 27.dubna a je doprovázený blešími trhy a všudepřítomnou národní oranžovou barvou. Druhým lákadlem byla jarní výstava cibulovin (hlavně tulipány a narcisy) v ohromné zahradě Keukenhof kousek od Amsterdamu. Ta probíhá každoročně od konce března do poloviny května. A bylo jasné, že se nám výlet prodlouží na čtyři dny. Cesta byla v pohodě a 900 kilometrů do hotelu Hampton by Hilton Amsterdam / Arena Boulevard jsme zvládli za zhruba 9 hodin. Parkování v Amsterdamu i mimo centrum je poměrně luxusní záležitost (cena 25€ za noc).
Na druhé straně nádraží je Johan Cruyff Arena, kde hraje i slavný Ajax.
Tahle pidiautíčka mohou jezdit i po místní pěší zóně.
Ve středu ráno jsme vyrazili do centra alespoň trochu nabrat atmosféru Královského dne. Hotel je přímo u kombinované stanice metra a vlakového nádraží, takže doprava do centra (3,20€) byla záležitostí na 20 minut jízdy.
Už u výstupu ze stanice Central byly první stánky s oranžovými ozdobami. Manželka si tedy musela taky něco pořídit.
Mají tady u burzy býka jako v New Yorku. Je od stejného autora, ale je o dost menší.
Marihuana v koláčcích s různou silou se tady dá koupit úplně běžně
Nejrůznější formy podpory Ukrajiny jsou i tady viditelné v různých formách
V tento Královský den je povolena jen jedna láhev alkoholického nápoje (do 15%) na osobu. O to víc se asi slavilo včera.
Velká část kolemjdoucích se nejen zdobí do oranžova, ale ještě přenáší věci k prodeji na bleší trh
A asi také proto jsou hojně využívána plavidla. Ta jsou plná hlavně mladých. Na větších lodích bývá i hudební soustava s volume doprava a jistě se najde i alkohol v nadlimitním množství.
V centru jsme pobyli jen dopoledne, protože na odpolední část jsme měli vstupenky do zahrad Keukenhof. Vrátili jsme se do hotelu a po chvíli odpočinku se přesunuli autem asi 50 kilometrů. Kousek za letiště Schiphol. Už to ohromné parkoviště značilo velký zájem. U vstupu téměř hlava na hlavě.
Pak se davy rozptýlily a bylo to v pohodě. Kvetoucích květin tady musí být miliony kusů. Nechtěl bych to sázet :-). O každou část se asi stará jiný producent / distributor květinových cibulek. Tohle jsou opravdu květinové hody. Kráse nesmírná.
V Nizozemí se naprosto běžně objevují nápisy o možnosti platby výhradně kartou. Stejně tak to bylo i v našm hotelu. Za mě jedině dobře.
Ve čtvrtek byla na programu Floriáda, tedy původně náš hlavní cíl výletu. Letos se koná v nejmladším nizozemském městě Almere. Na břehu jezera a ostrůvcích. V budoucnu bude místo zastavěno novou čtvrtí, kde se má úplatnit část nyní vybudovaných staveb a osázených ploch. Asi to tady bude pěkné (a drahé) bydlení, ale za nás to bylo z hlediska květinové výstavy velké zklamání. Dva týdny po otevření je na místě sposta nedodělků, velká část pavilonů se teprve stavebně dokončuje. Květin je hodně málo. Logicky teď kvetou jen ty jarní, ale ani později neočekávám nějakou úchvatnou podívanou. Je to velký byznys jak to "prodat". Za vstupenku chtějí podle termínu návštěvy nejméně 29€ a parkování stojí dalších 14€. Za skoro 1800Kč pro nás dva jsme na místě strávili něco přes 3 hodiny. A nic hodně zapamatovatelného jsme tam nenašli.
¨
Tato plocha je v mapě výstavy označena jako český pavilon. O něm tam není ani jediná zmínka :-(.
Pak už jsme se vydali na cestu zpět. Jen s nočním mezipřistáním v Německu v příjemném hostinci Altstadthotel "Garni" ve městečku Grimma.

Žádné komentáře:

Okomentovat