17 května 2022

16 dnů na ostrově Irsko

Tak snad je COVID a s ním spojené cestovatelské omezení z velké části pryč. Můžeme se tedy opět pustit do objevování dosud neznámého. Tentokrát to vyhrál ostrov Irsko. Plánované tempo je sice slušné, ale nemělo by to být "na krev". Přece jen se musíme šetřit. Celkem jsme 17 dnů na cestách - od 24.května do 9.června. Když do Irska, tak logicky s irskou společností Ryanair, která má v Dublinu svoje sídlo. Letenky jsem koupil koncem ledna a se všemi příplatky za zavazadla i placená místa vyšly celkem na 10500Kč. 





Jako obvykle jsem okamžitě začal vymýšlet trasu a postupně objednával ubytování. Konečnou trasu i ubytování jsem postupně několikrát upravoval. Tady je definitivní podoba našeho okruhu.

Je to postavené na tom, že nejzajímavější je západní pobřeží - tzv. Wild Atlantic Way. V plné délce to je přes 2500 kilometrů pobřeží. Velkou část bychom si měli projet i my. 
Manželka měla jedinou podmínku a to Obrův chodník = Giant's Causeway, což je v Severním Irsku. Já jsem k tomu doplnil další top turistické lokality v Irské republice. Zajímavých míst je mnoho, ale jsou tu jen dvě památky Unesco. Obě je potřeba objednat předem, protože počet návštěvníků je limitovaný. Jednak je to starobylé pohřebiště Newgrange. Tam lze vstupenky koupit až 30 dnů předem. 
Druhou památkou Unesco je ostrov Skellig Michael. Trochu to připomíná Machu Picchu. Na strmém ostrově se nahoře nachází kamenný klášterní komplex skoro 1500 let starý. Ostrov si zahrál i ve Star Wars. Každý den je limit 180 návštěvníků. Licenci má jen 15 lodí a na každé může být maximálně 12 turistů. Rezervace se spouštějí v únoru. V tomto případě je objednávka nutností. Ovšem až počasí rozhodne, jestli v ten den budou lodi moci vyrazit na moře. Snad nám to tedy vyjde. Nejlevnější cestu nabízí jediná loď z městečka Derrynane. Cena 100€ za osobu. Většina lodí jezdí z Portmagee a tady jsou aktuální ceny 120 - 140€. 

Co se týče ubytování, tak na západním pobřeží jsou většinou typické B&B nebo malé hostince. Klasicky jsem využil booking.com a hotels.com. Hotely používáme jen ve větších městech. 
Jako nejzáludnější se ukázala rezervace pronájmu auta. Hned začátkem února jsem naštěstí objednal přes billiger-mietwagen kompaktní auto kategorie VW Golf za 650€ od společnosti Hertz. Máme ho na 14 dnů, protože poslední dvě noci jsme v Dublinu a tam by bylo auto zbytečné.
 Říkal jsem si, že třeba ještě najdu něco cenově zajímavějšího. Pak se ale začaly dít věci. Cena stejného auta postupně rostla na 1000, 2000 a teď už stojí přes 3000€. To už by v podstatě nedávalo smysl tam jezdit. Irsko je prý v postcovidovém nárůstu cen pronájmu na světové špičce. Může za to razantní snížení poptávky v době COVIDu a teď zase dlouhé dodací lhůty na nová auta. 

 

Bude to poprvé, kdy budu řídit pravostranné auto s manuální převodovkou. Automat byl už v únoru cenově téměř dvojnásobný.








Žádné komentáře:

Okomentovat