12 října 2023

New York - den 3. - Přežili jsme Bronx

Dnešek nám pomohl vylepšit si naši dosud teoretickou zkušenost se čtvrtí Bronx. Ta je na severu New York CIty a vždy byly vyhlášená kriminalitou a obecně symbolem části, kam je o život jít. 
Naše generace to měla i díky filmu Pevnost Apačů v Bronxu. Zejména scénu prostitutky s policisty si oba s manželkou pamatujeme dodnes. I přesto jsme to riskli. 

Nakonec z toho byl příjemně strávený den v pohodové čtvrti. Vypravili jsem se totiž do zdejší botanické a zoologické zahrady. Ve středu je vstup do botanické zahrady pro každhého mezi 10 - 11 zadarmo s výjimkou návštěvy pavilonů a speciálních atrakcí. Pro ZOO platí také středa, kdy se musí rezervovat volné vstupenky na konkrétní hodinu. Opět se dá pohybovat všude kromě top atrakcí a pavilonů. Ty se případně na místě dají dokoupit. Pro každého by plné vstupné stálo přes 60 dolarů. 

Zvolili jsme cestu autobusem na železniční stanici Grand Central a odtud příměstskou železnicí (za 5 dolarů) přímo k botanické zahradě. Využili jsme skoro dvě hodiny pro zevrzubnou prohlídku tohoto ikonického nádraží.
V suterénu je celé patro plné nejrůznějších občerstoven
Samozřejmostí je káva, sendviče, preclíky, vafle, prostě cokoliv na co má člověk nejen ráno chuť.
Do New Yorku už pronikají i nápady jak šetřit ekologickou zátěž. Nově mají prodejci zákaz přidávat autoamticky do tašek k jídlu "příslušenství", které si zákazník výslovně nevyžádá.
Je tady i luxusní čistírna bot
Náš vlak odjížděl uz koleje 104
Cesta trvala 22 minut, takže stejně jako to máme doma z Masaryčky
Pan průvodčí nám hned po rozjezdu zkontroloval elektronické lístky v mobilu
a na lísteček, který nám dal dozadu na sedačku, si to vyznačil.
Botanická zahrada byla příjemná. Pro manželku bylo velkým překvapením, že se tam dají vidět divocí kolibříci. Takže byla ve svém živlu
Fotili jsme oba, ale když si ta potvora nesedne na větvičku, tak je to hodně těžké zachytit na ostré fotce
Tohle je moje jediná ostrá fotka v letu. Poměr asi 1:100.
Halloween se blíží
Do ZOO jsme přejeli autobusem. Ten jel na rozdíl od Paříže podle jízdního řádu v mobilu. Zase všechno úplně v pohodě. Jen bělochů bylo pomálu, většinou hispánci a černoši.
ZOO v Bronxu je nejlepší v New Yorku, ale pražská ZOO je určitě lepší.
jednou z těch největších zdejších atrakcí je gorilí rodinka, podobně jako u nás. Ale je to zvláštní pavilon, tak jsme si tam museli zaplatit vstupné.
Zpátky do hotelu jsme použili metro číslo 5 a pak přestoupili na metro J k aktuálně nejmodernější části Manhattanu - Hudson Yards. Ta stanice metra vypadá už docela normálně proti většině těch omšelých a stísněných.
Je to tady dost drahé. Reklama říká, že pronájem a služby malého (35 metrů čtverečních) bytu (pro důchodce) začínají na 11000 dolarech měsíčně.
Na konec zase pár manželčinných fotek. Aby bylo vidět, že nejsem fotograf :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat