13 října 2023

New York - den 4. - Knihovna, Rockefellerovo centrum, Times square a večer skvělý muzikál

Ráno jsme po 7.hodině vykoukl z okna a viděl nekonečnou frontu. To jsou čekatelů na poslední lístky na Comic Con.
Moje dnešní snídaně při čekání na prohlídku v knihovně. Ovesná kaše s karamelizovanými oříšky a jablečno skořicová buchta. Jen pro představu cena skoro 11 dolarů. Tady nic levného k jídlu v podstatě neexistuje.
Na 11:00 jsme měli vstupenky na prohlídky největší knihovny. Je něco přes 100 let stará. Vstupenky se dají objednat týden předem v neděli od půlnoci. Poměrně rychle mizí. Přizním se, že jsem čekal trochu víc včetně třeba návštěvy zázemí, nekonečných regálů knih a systém jejich přepravy ke čtenářům. Bylo to hlavně hodně mluvení a prohláídka několika studijních sálů. Jen co si pamatuji, tak mají tady dopis, který napsal Kolumbus s informací o objevení Ameriky. Knihy nejsou v regálech řazeny ani podle abecedy, podle autora nebo roku vydání. Aby to bylo co nejeftivnější z hlediska prostoru, tak jsou srovnány podle velikosti.
Zajímavé je, že kontrola zavazadel probíhá při vstupu i při výstupu z budovy. Knihy se totiž půjčují výhradně do studoven v rámci budovy.
Tady je vzor, jak by se mohli chovat naši odboráři když se jim něco nelíbí. Před stavbu postaví auto a na něm "reklama" říká, že stavební firma nedává obvyklé místní mzdy ani benefity.
Přesunovali jsme se po 5. Avenue směrem k Rockefellerovu centru. Pořád tady platí, že naše velká auta tady patří k těm menším a jejich velká auta jsou obří.
Kontrasty starého a nového jsou evidentní. Nové budovy jsou stále vyšší a vyšší.
Rockefellerovo centrum je ohromný komplex budov s rozměry 1x šířka avenue a délka 3x ulice. Celé je postaveno ve slohu art deco.
Už se tady připravují na zimu a staví slavnou bruslařskou plochu
i opravují pozlacení na soše
Velká recepce
Vstupní karusely
Jednotlivé výtahové šachty jsou rozlišené po poschodích
Jablko jako symbol NYC
Pár ulic dál je Times square, který jsme chtěli vidět i ve dne. Večer se sem asi ještě vrátíme až půjdeme z divadla.
Viděli jsme ženské provedení populárního naked cowboy (= jeho manželka)
Pro představu jak vypadá ceník parkovného. Mít auto na Manhattanu je drahý špás.
Od 19 hodin nás čekala "druhá dnešní směna". 
Muzikál Moulin Rouge byl podle mého zatím ten nejlepší, který jsme kdy viděli. A hezky se nám propojil New York s Paříží. Ty dvě a třičtvrtě hodiny utekly. Klidně bych tam zůstal další dvě hodiny. 
Byla to show, jak jsem si ji vždy představoval. To, že zpěváci na Broadway umějí zpívat a tanečníci tancovat, je normální. Ale tohle byla skutečná podívaná (kulisy, světla, kostýmy, ...) a muzika skvělá. Přiznám se, že jsem o tomto muzikálu moc nevěděl. Kromě toho, že tam je spousta známých písniček a že dostal hodně cen. Na rozdíl od Mamma Mia a podobných hitmuzikálů je to větší kombinace interpretů, stylů. Spojuje se i několik písniček dohromady a jsou tam i úplně předělávky původního aranžmá. Část písniček je z původního filmu (přiznám se že neznám) ale většina jsou hity Adele, Sia, Katy Perry, Beyonce, ...
Kromě různých zvířátek a postav z filmů se tady nabízely k focení tyhle dvě "dámy". Jedna měla umělou prdel (jinak se to nedá říct) ze silikonu a ta druhá dvakrát přetočený tachometr. Z takové fotky bych se v noci budil hrůzou.
mopedová jednotka NYC policie
Hned se člověk cítí bezpečněji

Žádné komentáře:

Okomentovat