05 října 2023

Poslední letošní cesta - Paříž a návrat do New Yorku

Před pěti lety jsme byli podruhé v New Yorku. Tehdy to byla rodinná akce, původně zamýšlená při příležitosti našeho 25.výročí svatby. Takže letos za sebou budeme mít společných 30 let (15.října) a tak se New York stane zatím jediným místem planety, kde budeme na návštěvě už potřetí. S ohledem na manželčino zdravotní omezení, které jí nedovoluje dlouho sedět ve vzpřímené poloze, jsem nakonec vymyslel cestu s víkendovou mezistanicí v Paříži. Hlavně jsem pro všechny lety zaplatil i jednu sedačku v letadle navíc. Takže si manželka bude moci udělat větší pohodlí. 

Trasa a časování je tedy následující : 
pátek 6.10. 6:30 - 8:20 Praha - Paříž 
pondělí 9.10. 10:30 - 12:40 Paříž - New York 
pondělí 16.10. 23:00 - 17:15 New York - Paříž - Praha (17.10.) 

Letenky máme od AirFrance, kde na infolince dokázali to extra seat pro manželku do systému zadat. Sice to bylo trochu složitější i pro ně, ale za pár dnů to jejich systém nakonec schroustal. 

V Paříži jsem nikdy nebyl, cílem tedy budou hlavně ty top turistické atrakce = Eiffelova věž, Louvre a Versailles. Manželka už dříve Paříž viděla, ale Versailles bude novinka i pro ni. 
Vstupenky do Louvre a Versailles se dají mimo hlavní sezonu koupit poměrně v klidu týden předem, protože kalendář se vstupenkami je dostupný dlouho dopředu. Do Louvre se dokonce dá první pátek v měsíci dostat od 18:00 zdarma.
U Eiffelovky jsou vstupenky na vrchol o dost komplikovanější. Přesně dva měsíce předem lze koupit drahé vstupenky se šampaňským. Ty obyčejné (za polovic) se pro změnu musí koupit přesně týden před požadovaným dnem návštěvy. Prodej startuje ve 13:00. Druhý den už zpravidla dostupné nejsou. Pak nezbývá než si vystát frontu na místě. 
Pro cestování v Paříži použijeme kartu NavigoEasyPass. Ta by měla fungovat už od letiště na vlak RER a pak i na metro. Už v kvetnu nebylo jednoduché najít hotel za rozumné peníze někde v centru. Tehdy jsem zjistil, že se ve Francii bude zrovna konat MS v rugby a zrovna o našem víkendu tam bude ostrovní derby Irsko - Skotsko. Ubytování nakonec máme přes hotels.com v hotelu Atypik. Není to centrum, ale na metro to je z hotelu asi 150 metrů a několik stanic. Noc z neděle na pondělí strávíme už v hotelu na letišti. 

Pak bude následovat let přes Atlantik. V New Yorku budeme celý týden v jednom hotelu. Tentokrát nebudeme v okolí Wall street, ale v "Pekelné kuchyni". Říjen je dražší období i v jinak už nadprůměrně drahém New Yorku. Najít na Manhattanu ubytování (samostatný pokoj s vlastní koupelnou) v průměru pod 300 dolarů za noc se všemi poplatky je naprosto nemožné. Okamžitě po nákupu jsem rezervoval několik hotelů a čekal na lepší ceny. Toho jsem se za 5 měsíců nedočkal. Aktuálně už je ta spodní hranice přes 350 USD za noc. 
Jednoho dne se na mě usmálo štěstí, taková malá výhra v loterii. Hotel Yotel měl asi půl dne chybu v jedné z cen. Ta je musela stát možná i miliony dolarů, protože počty volných pokojů rychle ubývaly nejen v našem termínu. 

Chybná cena
Tady už je cena opravená
Cena o 100 dolarů za noc níže než nejnižší nabídka v celém New Yorku byla tedy jasná volba. Okamžitě jsem to i zaplatil. Navíc to není obyčejný pokoj. Na místní poměry je 30 metrů čtverečních ohromná plocha. Snad nás tedy na místě nebudou chtít nějak dodatečně zkasírovat. Všechno by mělo být v už zaplacené ceně - pokoj, místní pobytový poplatek, všechny daně a dokonce i v New Yorku hodně oblíbený resort fee. 
Takto vypadá položková cena

Doprava po New Yorku bude klasicky metrem. Pár let už tady mají zajímavou vychátavku. U turniketů se platí přímo kartou nebo mobilem. Říkají tomu OMNY. A pokud člověk používá stále stejnou metodu placení (stejnou kartu), tak po zaplacení 34 USD během týdne, už žádné další platby účtovány nejsou. o vychází paušálně něco přes 100Kč za den. 
V plánu máme několik už tradičních míst - Socha Svobody a jeden muzikál. 
Rád bych jeden den strávil v Bronxu, kde je botanická a zoologická zahrada. Nikdy jsme tady ještě nenavštívili žádné muzeum, tak to snad napravíme. 
Moc jsem chtěl na hokej do Madison Square Garden. Bohužel v našem týdnu Rangers hrají přípravné zápasy mimo New York. Ale jako náhradu se mi podařilo koupit vstupenku na přípravný basketbalový zápas New York Knicks . Není to rozhodně levná záležitost a i nákup byl nejistý. Vstupenky jsou nejprve dostupné předplatitelům, registrovaným fanouškům a pak majitelům karet od banky Chase. 
Až potom jdou zbytky do prodeje.
Nákup je nejlevnější přes Ticketmaster. V tu dobu jsou k dispozici dva typy vstupenek - s originální cenou a pak legální přeprodeje. Ceny se pohybují od 80 do více než 1000 dolarů. Viděl jsem i přeprodávanou vstupenku za téměř 4000 dolarů hned za lavičkou domácího týmu. Vstupenky na ligový zápas stojí víc než dvojnásobek. Rozhodně ale všude radí kupovat vstupenky co nejdříve po zahájení prodeje a tedy za původní cenu. 
Když už jsem tu vstupenku získal, tak mě překvapilo, že je jiná než dosud všechny, které jsem měl v mobilu. Nemá totiž QR kód, ale jde přes čip v mobilu.

Žádné komentáře:

Okomentovat