28 srpna 2011

Den 11. (28.8.2011) - Středozemní moře II

Plán :
u města Anamur hrad Marmure Kalesi a možná i kousek dál zbytky starověkého osídlení Anamorium
Artemidin chrám na pobřeží ve městě Side


View 2011-08-28 Kizkalesi - Side in a larger map

Ujetá vzdálenost : 350 km
Doba jízdy : 6 hod
Ubytování : Sato Hotel, Selimiye Mah.Zambak Sk. No:37 Koyici, Side, 44€ (booking.com)


----------------------------------------------------------------
Realita :
Noc proběhla bez komplikací, stejně jako slušná snídaně. Rodina rozhodla, že se po snídani půjde na pláž. Manželka se ve vodě tak rozdováděla, až se jí udělalo špatně od žaludku. Takže s odjezdem jsme museli chvíli počkat. Z Kizkalesi jsme Vyjeli až kolem 10:30. Na dnešek jsem předpokládal, že to nebude řidičsky tak snadné jako placená rovná dálnice. Bohužel ale skutečnost byla ještě trochu horší. Jak se hezky česky říká, byla to challenge.
Od města Silifke až téměř do Alanye zatím vede hodně klikatá cesta. Je to nahorů, dolů, doprava, doleva. Naštěstí bez děr, krav, koz a dětí. Ale aut je tam docela dost. Na mnoha místech nebyla ani svodidla. Několikrát jsme vystoupali možná do tisíce metrů nad mořem abychom následně sjeli opět k moři. Vyloženě radost pro milovníky horské dráhy. Takové v rodině nemáme. Fakt je, že ještě větší zážitek by to byl z opačného směru. My jsme to jeli většinou po vnitřní straně silnice. Ta blíže k hraně byla v protisměru. Ale i tak mi těch odhadem 200 serpentinových kilometrů stačilo. Zatáčka snad každých 50 metrů. Pokud si to někdo chce užít, tak by si měl pospíšit. Protože i tady se usilovně staví čtyřproudá silnice s mnoha tunely.
Jízda zbytek rodiny dorazila.
Výhledy byly krásné.



Dlouhou dobu jsme jeli místy kde se pěstují banány. Jsou menší než ty které běžně známe. Prodávají se na mnoha místech u silnice. Cena kolem 3-4TL za kilo.
Jedinou dnešní mezistanicí byl krásný hrad Marmure Kalesi u města Anamur. Lidové vstupné 3TL a uvnitř možnost naprosto volného pobíhání. Ona je to velice zachovalá kamenná pevnost s mnoha věžemi. K tomu jsou ve vodním příkopu hejna želviček. Ideální pro výlet s dětmi. Tedy pokud člověku nevadí, že se dítě pohybuje třeba v asi osmimetrové výši. Na jedné straně cimbuří, na druhé žádné zábradlí není.



Po dalších asi sto kilometrech před městem Alanya už dálnice byla. Je to místo kde začíná takzvaná Turecká riviéra. Velké hotelové komplexy zaměřené zejména na Rusy a Němce. Této klientele odovídají i ceny v obchodech. Takže vše předražené. Pro mě jsou tyhle velkovýkrmny pro turisty odpudivé.
Naše dnešní trasa končila v městečku Side. Dorazili jsme tam kolem 17:20.
Tady pro nás začínají antické památky. Začali jsme rychlým průjezdem kolem amfiteátru
směrem k hotelu.
Po chvíli relaxace na pokoji a zjištění, že internet přímo v pokoji nechytíme, jsme šli do víru maloměsta. Obchodů a restaurací spousty. Bohužel jsme taky neodolali nabídce. Máme tedy několik nových "značkových" kousků.
Došli jsme až k nejslavnější místní památce.



Side je také postiženo zmíněnou klientelou Němci / Rusové. Ceny jsou i dvojnásobné než v Istanbulu. Turistická porce kebabu do chleba u stánku je tady za 6-10 TL. Hledali a našli jsme slušnou restauraci kde jedli místní. Velká porce kuřecího kebabu na talíři s rýží a dvěma druhy salátu za 10TL byla super nabídka. Byl výborný.
Z oken pokoje vidíme osvětlené památky. K tomu ale slyšíme hudbu z okolních diskoték. Uvidíme jaká bude noc.
Přesně ve 22:40 vcelém Side vypadl elektrický proud.

Žádné komentáře:

Okomentovat