10 dubna 2017

Den 22. - Singapur - město z jiné planety nebo přinejmenším z jiného století

Ráno jsme si trochu přivstali a už kolem sedmé šli na snídani. Čekal nás přesun do Singapuru, kde strávíme dva dny s jedním přenocováním. Auto s velkými zavazadly necháváme v našem hotelu v Johor Bahru, kde budeme po návratu zase jednu noc spát.
Pro cestu jsem zvolil autobus. Ten tady funguje jako rutinní způsob přepravy z předhraničního města Johor Bahru. Doprava je zajišťována několika společnostmi. Dobře je to popsáno třeba zde.
Taxíkem jsme z hotelu dorazili na Central = hraniční přechod z malajské strany.
Na celnicích to vypadá trochu jako na letišti.



Po první kontrole jsme koupili lístky na autobus CW2, společnosti Causeway Bus. Přejeli jsme nejprve k singapurské celnici. Tam je potřeba opět vystoupit, projít přes budovu pasové kontroly, s vyplněním vstupního formuláře, a pak už konečně autobus CW2 směr Singapur. Fronta byla pěkně dlouhá, ale dostali jsme se už do prvního, který přijel.


Od přejezdu hranic jsme viděli dokonale upravené zelené plochy kolem silnic. Autobus dorazil na terminál (spíše parkoviště) v Queen street nedaleko od centra. I když jsme o čistotě v Singapuru četli, až na místě si to člověk uvědomí v reálu. Za celý den jsme nachodili asi 12 kilometrů. Za celou dobu jsem viděl jsem na chodníku jeden pohozený vajgl a jednu rozsypanou popelnici. Všude je zeleň, domy opravené a čisté fasády. Neskutečné. Měl jsem představu, že Singapur je něco jako Hong Kong. Prostě na malém prostoru je hodně lidí, mrakodrapy a kolony aut. Byla neděle a lidí moc nebylo, kolony aut se nekonaly. Třeba všichni obyvatelé odpočívají doma nebo na víkendových pobytech v zahraničí. Uvidíme zítra během pracovního dne.


Tady dokážou sladit starší budovy s moderními.


Sraz cyklistů v hospůdce. Všechno čistý karbon.


První zastávkou byl nejslavnější singapurský Raffles hotel


Tady nebydlíme, cena za noc začíná na zhruba 15000Kč (bez DPH a servisního poplatku). Hlavně mi vadilo, že snídaně není v ceně :-).



Co mě zaujalo, byla auta. Ferrari tady na ulicích moc vidět nebyla. Běžně je to Hyundai, Toyota, Honda. Proti Hong Kongu to je úplně jiné.


Teď přišlo něco s čím jsme vůbec nepočítali. Byla květná neděle (Palm Sunday). Loni jsme jí strávili v Peru, kde jsme čekali křesťanské zvyky. Tady nás to ani nenapadlo. Ale jak tak chodíme po těch nejrůznějších svatostáncích, zrovna jsme byli u kostela. A tam byla uvnitř mše. Za chvíli se začali rojit lidé směrem ven z kostela a začalo singapurské procesí.



Viděli jsme i singapurského arcibiskupa



Papež Jan Pavel II má sochy snad všude na světě, kde jsme byli


Po této neplánované zastávce jsme zamířili do Národního muzea. Měl jsem informace, že je vstup zdarma. Je, ale jen pro místní. Turisté platí 15SGD. Ale to nevadilo, karty berou bez problémů.


Pěkné expozice o zhruba 200 letech historie tohoto státu malého rozlohou, ale velikého důležitostí v regionu.

A při odchodu šok - Yeti. Pak jsem se dočetl, že Škodovka tady má (měla ?) zastoupení


Arménský kostelík s krásnou zahradou


Následovala katedrála - ta relativně malá bílá věžička vlevo


Místní ochranka toho asi moc neochrání



První výhled na známý hotel Marina Bay Sands. Tam taky nebydlíme. I 10000Kč za noc mi přišlo hodně, zase totiž cena neobsahuje snídani.





Socha místního maskota Merliona stříká vodu přímo proti hotelu


WiFi budka na ulici ukončila náš dopolední program.


Šli jsme se ubytovat do našeho hotelu (se snídaní v ceně) kousek od Chinatownu. A odpočnout si před večerní částí. Je to nejdražší ubytovna naší letošní cesty.

Kolem půl šesté jsme vyrazili zpět do města. Chtělo to něco k snědku. Čínská čtvrť je zárukou nabídky a slušného výběru.


Podařilo se - maso i polévka byly dobré. I místňáků tady bylo hodně, tak jsme asi vybrali dobře.
Následoval nákup jízdenek na metro a přesun na stanici Bayfront přímo k hotelu Marina Sand Bay.


Tady se každý den po setmění koná světelná show v umělých vysokých stromech. Je to zadarmo a je to skvělé.


Všude kolem je zeleň. A i ty umělé stromy mají na sobě živé rostliny.




Jediné,co jsme nezvládl byla procházka po vysuté lávce. Lístky se totiž prodávají jen do 20:00. A my jsme tam chtěli jít až po skončení první show. Už jsme nestihli lístky koupit. Ale i tak jsme si to moc užili. Obě představení (19:45 a 20:45) byla stejná s názvem Garden Waltz. Za doprovodu nejrůznějších vídeňských valčíků.
Nejprve jsme stáli na vyvýšené platformě kousek před lesem stromů, druhé představení jsme shlédli v poloze ležmo na zádech přímo pod stromy. Kam se hrabe světelná show v Hong Kongu.






Marina Bay Sands naposledy po ukončení světlené show


Singapurský dopravní podnik (Singapore Mass Rapid Transit) má pro nás trochu divnou zkratku


Naštěstí jsme si chytře koupili lístky zpět už předem


Žádné komentáře:

Okomentovat