05 dubna 2017

Den 17. - národní park Bako I

Následující dvě noci strávíme v národním parku Bako. Už včera jsme se dobře připravili na to, že tam není dostupný internet přes WiFi. V prodejně jsme ověřili že v Bako NP není problém s dostupností internetu přes SIM kartu, kterou máme. Dokoupili jsme tedy balíček 2GB za 10 MYR na 7 dnů. Jak se ukázalo následně, tak ostatní poskytovatelé tady prý pokrytí mají. Ten náš (Celcom) má funkční jen telefonování :-(. Takže smůla.

Tyhle dvě noci jsou největším dobrodružstvím naší letošní dovolené. Jedná se o místo, kam se nedá dostat po souši, je potřeba přejet lodičkou.
Upozornění na krokodýly hned u přístaviště už zavání divočinou


Čluny jezdí nepravidelně podle naplněnosti a cesta trvá zhruba 30 minut.



Uvítací výbor v čele s divokým prasetem


Naštěstí jsme jeli v době kdy nebyl odliv. Pak se totiž lodičky do přístaviště nedostanou. Musí se vystoupit do moře a po svých.


Na recepci jsme odevzdali papíry na ubytováni. Bylo asi jedenáct a pokoje jsou připrvené až od dvou. Dostali jsme první instrukce, které treky jsou funkční a že na žádné pláži není z bezpečnostních důvodů (krokodýli ?) dovoleno koupání. Uložili jsme si bágly do úschovny a vyrazili na první obhlídku a trek. Hned kousek od headqurteru, jak tomu říkají, je samostatný strom. U něj byli lidé a něco fotili. Zvědavost nás tam také přivedla. Prý had. Tak jsme chvíli museli hledat. Zelená barva se v podobně zelené docela ztrácí.
Má to být nějaká zmije (asi green pit viper), která v případě uštkutí dává postiženému maximálně 3 hodiny naděje na záchranu (říkali to tam ti turisti). I když tady to není až tak dramatické. Rozhodně je ale jedovatý.

Poloha hada 4.4. 11:24


To je takové optimistické zahájení. Když tohle žije kousek od jídelny, co za potvory musí být v té džungli.
Jak tady ty dva dny a dvě noci přežijeme.
I přesto jsme se sami vydali na jednu z kratších tras s označením T.Paku. Je na ní možné zahlédnout nosaté opice. Má délku 800 metrů a odhadovaný čas jedním směrem je 1 hodina. A v té džungli to není daleko od pravdy. Ve zdejším podnebí stačí jít i po rovině a můžu si ždímat tričko. Na cestě je navíc mnoho schodů, kamenů a kořenů.
Ale nejdřív jsme šli kolem mangrovů. U nich byly krásné stříbrnočerné opice





Už na stezce jsme zahlédli skupinu turistů, kteří pozorovali dalšího hada. Ten byl hned u cesty. Byl trochu větší a měl světlejší barvu


Některé stromy mají nebezpečně pichlavé větve. Jejich trny jsou ostré jak žiletky nebo špičaté jak jehly. Případně kombinace obojího



Při odlivu vylézali malí krabi s jedním klepítkem a sváděli souboje o území


I nosatá opice se objevila v koruně


Po těch předchozích nebezpečích jsou potenciálně padající kokosy ten nejmenší problém


Poloha hada 4.4. 15:41


Následovalo ubytování. Při objednávání jsem vybral to nejlepší, co se v parku nabízí. Chatu "Forest Lodge Type 6", která má dvě samostatné místnosti i s příslušenstvím. Společná je jen veranda. Chatu jsem pro jistotu objednal celou. Ať si manželka může vybrat tu lepší polovinu. Obával jsem se, že ubytování nemusí úplně splňovat její představu o hygieně a čistotě obecně.
Cena na 2 noci pro kompletní chatu byla asi 900Kč (150 MYR), což je za komfort výběru pakatel. Žena prohlédla obě místnosti a po nelehkém zvažování zvolila pravou polovinu chaty.


Současně pronesla něco ve stylu, že raději bude špinavá, než aby se v naší útulné koupelně myla.


Lednička v tomhle prostředí dostává zabrat, ale uvnitř chladí spolehlivě


Tady je vidět kde spí manželka a kde já. Pro podobné případy si vždycky sebou veze staré povlečení, které použije jako spacák.


V podvečer jsme šli udělat ještě jednu obhlídku. Zase jedna nosatá opička



Pidikrabíci, kteří vytvářejí jednu kuličku za druhou



Roztomilé divoké prase si z přítomnosti turistů nic nedělá


Poloha hada 4.4. 17:18


Jak jsme zjistili následně, máme na stromě přímo u naší chaty jednu z největších atrakcí. Létajícího lemura. Je vysoko v koruně. Nejdříve jsme ještě ve dne u naší chaty viděli skupinu turistů, která nám ho ukázala


A pak k nám po setmění opakovaně chodili rangeři s výpravami, svítili a snažili se ho rozpohybovat


Jak se nakonec ukázalo při prudkém osvětlení, ti lemuři jsou dva. Takže matka s mládětem.


---------------
Uveřejněno dodatečně po návratu z NP Bako













































Žádné komentáře:

Okomentovat