08 června 2018

Den 0 : Přesun Praha - Keflavík

Dnes to je jen krátká informace o přesunu na Island. Náš noční let Praha -> Island s ČSA (OK460) proběhl v poklidu Trochu jsem cestou i spal. Letadlo bylo slušně obsazené. Evidentně i skupinami zájezdů od cestovek.
Měli jsme asi 50 minut zpoždění na odletu (čtvrtek 7.6. v 22:47). V Keflavíku jsme přistáli za 3,5 hodiny po půlnoci místního času (0:22). V létě je tady o dvě hodiny méně než v Praze. Zajímavé bylo, že jsme vylétali za úplné tmy a postupně se nám "rozsvěcela" obloha.


po asi polovině cesty byl na motoru vidět odraz západu slunce


tady už je kousek Islandu z výšky


přistání na letišti bylo v nízkých mracích


Cesta na severozápad znamenala, že na Islandu jsme přístáli jen půl hodiny po místním západu slunce (23:44). Je evidentní, že černočerná tma tady během naší cesta nebude. To je jedno z omezení letní návštěvy Islandu, protože kvůli tomu není možné vidět polární záři.

Na příjemně malém letišti bylo všechno rychlé a bezproblémové.


Podpalubní zavazadlo přijelo mezi prvními. Celníci ani jiné místní autority se o nás nezajímali. Island není v EU, ale je součástí schengenského prostoru, takže jsme tady jen na občanky. Navíc tady platí EU roaming. Volání a internet tedy nejsou problém.
Za pár minut jsme u Budgetu vyzvedli auto. Přišlo velké překvapení. Místo Dacie Duster 4x4 jsme byli obšťastnění něčím, co jsem obdivoval při amerických cestách a co zároveň ne úplně chápu na silnicích u nás. Obrovská nová Toyota Hilux, která má najeto 7300km. Takže tady budeme vypadat jak američtí (islandští) farmáři :-).


Tahle velká kráva stojí na půjčovném oficiálně skoro dvojnásobek (26000Kč za 9 dnů) než Duster. Spoluúčast 3600€, při úplném poškození horkým popelem ze sopky až 80000€ (2 miliony Kč). Prý to budou muset celé přelakovat a vyměnit všechna skla. Hned jsem takový klidnější :-(, v nejhorším prodáme náš dům :-). Snad žádná sopka těch devět dnů soptit nebude.

První noc máme v budově asi nějakých původně kasáren na druhé straně letiště jen asi 8 kilometrů daleko. Je to pěkné, čisté a seversky strohé.

Žádné komentáře:

Okomentovat