10 června 2018

Den 2 : Voda v nejrůznějších podobách


Dnešek byl relatiivně odpočinkový z řidičského hlediska, protože nás čekalo jen něco málo přes 200 kilometrů. Snídaně byla trochu slabší z hlediska výběru, ale tady v pustině to chápu. Poprvé jsme měli pravý islandský skyr.
První zastávkou byl kaňon Fjaðrárgljúfur.

Ta značka na vratech vypadá jako průmyslově vyráběná. Asi mají potřebu dělat je ve velkém.


Podobná značka je vidět kolem turistických tras hodně často v kombinaci s nejrůznějšími zábranami. Turistů je hodně a příroda má tady malou schopnost regenerace.


Klidné místo k životu, ale dostat se v zimě domů nebude asi vždycky jednoduché.


Pěkná asi hodinová procházka do kopečka zakončená jako obvykle tentokrát krásným kaskádovým vodopádem


na konec pohled do kaňonu


další krásný vodopád tentokrát přímo u silnice


První dnešní jablečný panoramatický snímek


Důkaz vodní síly když led taje víc než obvykle


Oblačnost byla chvílemi opravdu nízká. Už tam ale prosvítají první ledopády


To už jsme se blížili k dalšímu asi hodinovému treku k vodopádu Skaftafell. V parku se platí za parkoviště 600 ISK. Mají tady u vjezdu moderní technologii rozpoznávání poznávacích značek. Parkovné se musí zaplatit do 24 hodin buď online nebo u automatů v návštěvnickém centru. Jinak to pošlou k úhradě majiteli vozidla. Prostřednictvím autopůjčovny by to bylo asi mnohem dražší.
Vodopád je obklopený čedičem


Na Islandu jsou všude ovce, velice často volně pobíhající kolem silnic. klidně se pasou jen do doby kdy vystoupíme z auta. Pak se dají na útěk.
Většinou mají dvě jehňata a občas v barevně mixovaném provedení. A rohy tady mají nejen berani


Jsou tady vidět podobné dodávky přestavěné na kempování jako byly na Novém Zélandu.


Na řadu přišla první laguna u ledopádu - Fjallsárlón. Je to jezero jehož voda pochází z tajícího ledu. Voda pak krátkým spojem odtéká přímo do moře.


Dnešní druhá panoramatická fotografie


O několik kilometrů dál je nejslavnější a největší ledovcová laguna - Jökulsárlón. Zahrála si i v jednom filmu o Jamesi Bondovi.
Tady jsme měli zaplacenou projížďku na rychlém člunu.
Je nezbytné si obléknout speciální kombinézu. Ta jednak zajistí tepelnou pohodu a hlavně má schopnost udržet tělo nad hladinou v případě pádu do chladné vody.


Náš kapitán


Tvary a barvy ledových ker jsou neskutečné


Krásně průhledné kusy ledu vznikají obrácením kry. Ta část byla původně pod hladinou. Může být hodně nebezpečné být poblíž otáčející se nebo rozlamující se kry. Několikrát jsme to z dálky zahlédli.


Černé kusy byly svědkem výbuchu nějaké místní sopky. Prý se díky tomu dá zjistit jak starý led obsahuje. A je v nich zapsaná historie stovek i tisíců let.


Měli jsme štěstí a viděli odpočívajícího tuleně. Ti tady mají ve vodě ráj. Ryb je v laguně opravdu hodně.


Jeli jsme ve dvou lodích současně. Tady jsou vidět kolegové. Dostali jsme se asi 100 metrů od konce ledopádu. Blíž už to může být nebezpečné. Prý se tady jednou odlomila kra o rozměru jednoho kilometru čtverečního. To musela být na jezeře docela slušná vlna.


Mohli jsme si i sáhnout na plovoucí kru. Kapitán vtipně poznamenal, že uvnitř může být i nějaký tisíc let starý virus :-).


Některé kry mají opravdu obří rozměry.


Vyjížďka na člunu byla skvělá. Určitě mnohem lepší než ta levnější varianta obojživelným vozidlem. Ti se dostali jen kousek od břehu.

Na březích řeky odtékající z jezera hnízdí hejna nejrůznějších ptáků. Viděli jsme několik fotografů z ohromnými teleobjektivy.
Tady taťka kačer hlídá partnerku na hnízdě


Řeka v téměř celé délce. Pár stovek metrů dravého proudu a zbytky ker se dostanou až do moře. Vpravo pod mostem je vidět tzv. diamantová pláž. Na ni se totiž dostávají krásně vyleštěné zbytky ledu, který na břeh vrátí mořský příliv.


Dnes nám občas svítilo sluníčko. Teplota 12 - 15 stupňů a žádná voda na nás nepadala z nebe. Téměř dokonalé počasí do cestování. Jen ten vítr fouká. Naštěstí to je v místní normě.

Žádné komentáře:

Okomentovat