18 října 2022

Den 11 - úspěšná Etna a Catanie

Na Etnu jsme ráno vyrazili brzo, tak abychom přijeli po 9.hodině, když lanovka začíná jezdit. Postupně se nám přibližovala
Manželce se podařilo zajímavě propojit stíny lanovky s odrazem sedáků v kabině.
Z horní stanice lanovky hodně lidí využívá přepravu terénními autobusy. Je to za příplatek 29 EUR k základní ceně lanovky (30 EUR). Za to člověk získá několik set výškových metrů, ale ztratí svobodu pohybu, protože tam to jde jen s průvodcem. Tuhle variantu jsem zavrhl a vyšli jsme si kousek výš pěšky.
Někteří asi budou dělat něco rizikovějšího.
Pohled z výšky očí je samozřejmě zajímavý, ale tady jsem se obzvlášť těšil na létání
To je úplně jiná perspektiva
Kolem 11.hodiny se u vrcholu Etny začaly objevovat mraky a pro dnešek představení skončilo. Nám to vyšlo skvěle. Na odpoledne jsme měli domluvenou Free Walking Tour v Catanii. Tam jsme se přepravili jednou z nejkratších podzemích drah. Má jen 10 stanic na jedné lince. Vlaky se dvěma vagóny jezdí každých 10 minut. A bylo to v pohodě. Lístek za 1€ z automatu a za čtvrt hodinky jsme byli v centru.
Naše průvodkyně Agatha
Potkali jsme i restauraci s Kozlem
Před téměř 400 lety byla Catanie z velké části zničena mohutným proudem lávy. Ten dotekl až k hradu. Od té doby není hrad u moře, ale víc jak půl kilometru od něj.
Na jedné z budov je Spiderman v místních barvách
Na závěr naší tůry jsme si zašli na asi poslední zmrzlinu. Jako obvykle jsem chtěl velkou. A tady mě překvapili objemem, který mi nikde nenabídli. Osmikopečkové provedení i s manželkou a se zmrzlinářem. Tahle zmrzlinárna je zvláštní i tím, že za sklem za námi je původní městská zeď.
Ještě jsme se vrátili na hlavní náměstí a do katedrály
Hrob místního nejslavnějšího sicilského skladatele
V katedrále se mi podařilo zachatit okamžik, kdy zapadající slunce prosvětlilo po délce celou loď katedrály
A tak vznikla zajímavá selfie
Ještě trochu zapadajícího kýče
Tím můžeme naši sicilskou výpravu považovat za splněnou. Zítra odpoledne se vracíme do Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat