10 října 2022

Den 3 - pršelo, jen se lilo

Bohužel se dnes vyplnila předpověď počasí. Velká část dne nám propršela. Ještě v Noto byla dokonce bouřka. Manželka tedy využila příležitost a před odjezdem lovila z okna blesky.
První stanicí bylo jedno z dalších barokních měst v jihovýchodní části Sicílie - Ragusa. Počasí nám nedávalo příležitost na smysluplnou návštěvu. Tak jsme se jen zastavili, rozhlédli a pokračovali dál. Druhou krátkou zastávkou bylo město Grammichele. TO se vyznačuje dokonale rozvrženými ulicemi. A nejlépe to vynikne při pohledu z ptačí perspektivy. Zrovna přestalo pršet a tak jsem si nad centrum zaletěl. Během snad dvou minut se znovu spustil déšť.
Po cestě jsem si všiml zajímavě krouceného mostu po kterém jsme jeli. Tak vznikla neplánovaná zastávka na trochu létání.
Pak postupně déšť ustupoval a bylo možné vidět přírodu v netypickém oparu.
Hlavním dnešním cílem byla Villa Romana del Casale. Je u ní velké moderní parkoviště. I teď mimo hlavní sezonu se tady střídala spousta nejen autobusových zájezdů. U vstupu nás vítal zdejší hlídač barevně sladěný s béžovou silnicí.
Je to asi 1700 let stará soustava budov. Vlastnil ji nějaký vysoce postavený římský aristokrat. Zachovalo se základní rozmístění budov a zdí. Uvnitř nich velké množství původních mozaikových dlažeb. Pod zdvojenou podlahou vedl rozvod teplého vzduchu.
Ve většině místností jsou zachované původní mozaiky, ale někde zůstaly jen podkladní kameny
Ty vskládané výjevy jsou opravdu propracované
Jsou tu i holky v bikinách
Chodí se po zvýšeném patře, takže je všechno vidět zvrchu
Je tady umístěno i moderní umění od původně polského sochaře Igora Mitoraje
Zbývalo nám asi pět kilometrů do ubytování v městečku Piazza Armerina. Udělali jsme rychlou výpravu k bazilice
a možná jsme zahlédli místní "mafiány"
typické prádlo směrem do ulice
Vývěsky s informacemi o umrtí
a nakonec pohled z okna na okolní domečky

Žádné komentáře:

Okomentovat