14 října 2022

Den 7 - Palermo bez auta

Dnešek byl jen v Palermu. Prošli jsme místa známá už ze včerejší procházky. Jen jsme k nim připojili návštěvu primárně kostelů a tržišť. Nejprve katedrála, kde je možnost jít až na střechu. U vstupu pár hrobek králů.
Točité schody jsou bez jediného mezipatra zdola až na vršek.
Katedrálu uvnitř není až tak zajímavá. Dá se vejít zdarma, platí se nadstandardy - střecha, pokladnice atd. Přesunuli jsme se ke dvěma vedle sebe stojícím kostelům, které jsou v Unesco. Ten první - Martorana je uvnitř krásný. Je vyzdobem podobně jako katedrála v Monreale = zlato.
Ten druhý má pohnutou historii, protože byl zasažen během 2.světové války. Celá střecha je postavená nově. Bombardování naštěstí přežily hlavní sloupy.
Jak to na jihu Evropy bývá, mísí se, v dnes křesťanských kostelech, vliv islámu a všech možných stavebních stylů. Následoval přesun k prvnímu tržišti - Vucciria.
První stánek byl s místní specialitou - smažená střívka v sádle vložená do housky. Na to jsme chuť nedostali.
Na malém rynku bylo stánků s občerstvením víc. Jedno z nich byl stánek s rybami, kde je prodávali a hned upravili. Ryby šly do moučného obalu a naposledy si zaplavaly v oleji. Chobotnice prošla hrncem s vařící vodou. O všechno se tam starali asi dva bratři.
Manželka si vyzkoušela mečouna a prý byl vynikající
Někteří turisté to vzali opravdu jako rychloprohlídku ťukťukem.
Svatební foto ?
Cestou ke druhému tržišti Ballaró jsme šli kolem supermalého Citroenu. Ten jsem u nás ještě neviděl.
Ballaró je mnohem větší a byla tam spousta hlasité muziky. Jídla tam bylo pro každého dost.
A na závěr naše večerní aktivita - manželčino malování světlem

Žádné komentáře:

Okomentovat