06 července 2010

Den 20. (6.7.2010) - Sekvoje

Plán :


Zobrazit místo 2010-07-06 Tulare-Fresno na větší mapě

Sequoia NP

Ujetá vzdálenost : 150 mil
Doba jízdy : 3 hod
Ubytování : Ramada Fresno, 5046 N Barcus Avenue, Fresno 71,29$

----------------------------------------------------------------
Realita :
Dnešní program byl i s ohledem na vzdálenost odpočinkový. Dovolili jsme si tedy luxus pozdějšího vstávání i snídaně.
Snídaně byla velice bohatá. Dokonce byly čerstvé jahody na vafle a malé hamburgové plátky co hrdlo ráčilo. Z hotelu jsme odjeli až kolem 8:30.
Cesta do Sequoia NP byla sice na naše poměry krátká, ale o to více klikatá. Tolik serpentin jsem snad ještě nejel. A chytit tam nějakého kochajícího se nebo bázlivého automobilistu byla radost. Všude dvojitá plná čára, takže předjíždět se nedalo.
I tady probíhala rekonstrukce silnice. Změnou oproti jiným uzavírkám byl asi nedostatek praporečníků. Tady to měli vymyšlené tak, že auta každým směrem pouštěli jen jednou za hodinu. Naštěstí my jsme čekali jen 25 minut. První větší zastávkou kromě muzea byl průjezd skrz sekvojový kmen. Byla tam menší fronta aut. Všichni se chtěli fotit při průjezdu. Stejně tak i my.
Pak následovalo upozornění, že se zde vyskytují hasiči. Ti, pozor, v sekvojích zakládají úmyslné požáry. Ony ty sekvoje je potřebují pro správný vývoj. Téměř všechny jsou ohořelé. Ale jejich silná kůra, trochu připomínající kokosový ořech, je tak silná a odolná, že jim to vůbec nevadí.
Takže v lese hořelo. Já si tedy kontrolovaný požár představuji tak, že bude po lese spousta hasičů a ti budou hlídat jestli oheň nebude moc velký. Nehlídali. Ani jednoho jsme neviděli. Ale čmoudilo to i hořelo viditelně.



A tady je vidět, že požár byl na předpis.



Potom jsme si udělali výstup na žulový vrchol Moro Rock. Těch 350 schodů se dalo v pohodě zvládnout.
Polsední a nejdůležitější byl strom Generál Sherman. Údajně největší a nejtěžší (nikoliv nejvyšší) jednotlivý žijící útvar na Zemi. Naše fotoaparáty nejsou natolik širokoúhlé aby ho na rozumnou vzdálenost zabraly vcelku. Takže trochu rozcvičky. Bohatší s natáčecím monitorem si ho natočí. Chudší musí naklonit hlavu. Vlevo u paty stromu vykukují hlavičky návštěvníků.



Pak už jsme jen projeli další dávku serpentin a vyjeli z parku. Dostali jsme se opět na placku kde se pěstuje spousty ovoce. Zastavili jsme se u jednoho stánku. Měli tam vše (broskve, nektarinky, blumy, meruňky) za 99c/libru tedy něco málo přes 40Kč/kg. Výborná cena na zdejší poměry.
Zaujala mě jejich reklama.



Pak už jsme jen absolvovali výlet do Walmartu. V Kalifornii je většina Walmartů v provedení bez teplého občerstvení. Hledali jsme Walmart supercenter a museli jsme ujet asi 20 mil navíc. Kousek od motelu se mi podařilo koupit i benzín za 2,99$ za galon. Už to beru jako hru. Doufám, že i ta asi poslední nádrž, kterou budeme kupovat bude pod 3$. A to je v Kalifornii malý zázrak. Je tady nejdražší benzín v USA. Ceny většinou 3,20 i výš.
Za chvíli vyrážíme na asi časově nejdelší cestu do Yosemite a dále přes hory k jezeru Bodie. Pak potřebujeme přes hory zase zpět. Snad to do setmění zvládneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat