10 července 2010

Den 24. (10.7.2010) - San Francisco - Alcatraz + Segway

Plán :

Ráno cesta první ranní lodí (9:10) na ostrov Alcatraz
Od 18:00 večerní projížďka po městě na vozítkách Segway od stejné firmy jako loni v Chicagu.

Ujetá vzdálenost : 0 mil
Doba jízdy : 0 hod
Ubytování : Travelodge Golden Gate

----------------------------------------------------------------
Realita :
Noc neprobíhala úplně ideálně. Na venkovní chodbě byl trochu hluk od ostatních hostů. Ale nebylo to až tak hrozné.
Ubytování je bez snídaně, tak jsme si vzali co dům dal. Na Alcatraz jsme jeli první lodí a měli jsme to k přístavišti asi 3,5km pěšky. V centru se za rozumné peníze nedá parkovat. Vyrazili jsme asi v 7:45. U nástupiště už byla fronta, žádná kontrola zavazadel neprobíhala. Jenom obvyklé fotografování. Toho jsme se nezúčastnili. Plavba je krátká, maximálně 10 minut. Po vylodění jsme šli do vězení mezi prvními. Díky tomu nemáme na fotografiích davy spoluturistů. Je to cesta do kopečka. Prostředí je neútulné a muselo to tam být dost nepříjemné. Cely jsou opravdu malé (asi 2x2 metry). Byli jsme se podívat i na dvorečku kde se vězňové mohli podívat na Golden Gate.
Tady je maják známý z filmu Skála kde hraje S.Connery.



Dnešními obyvateli Alcatrazu jsou hlavně rackové, kteří tam vyvádějí spoustu mladých.



Na ostrově jsme strávili něco přes hodinu a v 10:55 jsme odjeli zpět do města.
Líbí se mi cedule a tady jsou dvě přímo z ostrova. Možná jsou původní. Kdo ví, ale určitě dodávají místu správný výraz tajemna.





Při odjezdu jsme vyfotili Alcatraz a v pozadí Golden Gate v mlze. Takhle to vypadalo v San Franciscu celý den.



Rozhodli jsme se navštívit China Town. Jeli jsme tam slavnou lanovou tramvají - Cable car. Pod povrchem vedou lana z centrálního pohonu. Jednotlivé vozy obsluhuje dvoučelná posádka, která připojuje pomocí pák vozy k lanům a brzdí. Zastávky jsou téměř na každém rohu. Protože je to velká atrakce, tak se stojí fronty. My jsme měli štěstí a nastoupili jsme po 15 minutách čekání do druhého vozu. Dokonce jsme si sedli vedle brzdaře. Při jízdě se dají krásně vychutnat místní kopečky. Hlavně v nich se cable car pohybuje.



Chinatown je místo plné obchodů většinou nevalných věcí. Občas se ale najde nějaká zajímavost. Viděli jsme krásné ručně dělané kabelky od nějaké místní návrhářky. Každý kus originál, ceny něco přes 120$.
Dali jsme cestou si dobré jídlo v čínském bistru. Rýže nebo nudle s třemi druhy masa za 6,5$.
Místní pobočka Citibank se přizpůsobila lokalitě.



Z China Townu jsme šli přes Washington square. Tam leželi stovky lidí na trávě. Je to jeden z mála nezastavěných bloků v centru. Tak jsme se tam taky na hodinku natáhli.

Od 18 hodin jsme šli na Segway. Paní od Segway byla v Praze v roce 1990.
Byla strašná zima (podle předpovědi 19 stupňů), foukal vítr. Prý je to v San Franciscu normální léto. Za celý den bylo z Golden Gate vidět jen vozovku nad mořem. Vrcholky stožárů vidět nebyly vůbec.
Cestou domů jsme si koupili výborné donuty. Měli otevřeno ještě v 9 večer a nevypadalo to, že budou zavírat. Otevírací dobu tam vůbec neměli napsanou. Možná jedou nepřetržitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat