09 července 2010

Den 23. (9.7.2010) - Po silnici č.1 do San Francisca

Plán :


Zobrazit místo 2010-07-09 Monterey-San Francisco na větší mapě


Ujetá vzdálenost : 150 mil
Doba jízdy : 3 hod
Ubytování : Travelodge Golden Gate, 2230 Lombard Street 310$ /3 noci. Původně objednáno v lednu přímo na webu www.travelodge.com za 375$, ale na hotels.com se koncem dubna objevila nabídka na 30% slevu z plné ceny (ale je to nezrušitelné).

----------------------------------------------------------------
Realita :
Ráno jsme se troch udohadovali co budeme dělat. Měli jsme před sebou jen krátkou asi tříhodinovou cestu. Manželka chtěla do centra Monterey kde prý jsou nějaké zajímavé domy. Já jsem chtěl do místního akvária. Tam se manželce ani synovi nechtělo. Nakonec jsme jeli do centra a kousek prošli pěšky - nic moc. Viděli jsme údajně první divadlo v Kalifornii. Takový malý ošuntělý domeček. Prostě když je tady něco úžasně historického, tak u nás bychom se za tím ani neohlédli.
Nakonec jsme si prosadi svou a šli jsme do akvária. Je to největší místní atrakce a stálo to za to. I rodina si to užila. I když zpočátku se jim to vstupné zdálo moc drahé - skoro 30$ za osobu.
Začali jsme mořskými vydrami. To jsou maskoti akvária. TOco přišlo potom, byl mnohdy jen němý úžas. Uvnitř je velká expozice mořských koníků. A nejsou tam jen ti, které známe jako sušené suvenýry.





Fantastická byla i akvária s medůzami. Každý druh měl vlastní nádrž.



Viděli jsme mořské sasanky, žraloky, želvy, murény i hejna korálových rybek. Je to ráj pro děti. Ty si mohou na některé živočichy sáhnout. Já jsem risknul hvězdice, mořkou okurku a malého kraba.
Byli jsme tam asi dvě hodiny a klidně bych si to prošel znovu.
V celé dvoupodlažní budověakvária je i spousta výchovných ekologických expozic. Vždycky mě tady zaujmou věci, které jsem nesnášel za socialismu u nás. A tady mě překvapí, jak je to často hodně podobné.
Třeba agitační ekoplakáty jak z 50.let u nás.



Z Monterey jsme zamířili po pobřežní highway číslo 1 do San Francisca. Tahle silnice je krásná a na mnoha místech jsou z ní odbočky přímo na pláž nebo na nějaký výhled na moře.
Je potřeba si ale uvědomit, že moře je sudené a často fouká studený vítr. Tady se koupou jen blázni nebo otužilci.
Takhle vybavená přišla na pláž mladá černoška. Původně byla zahalená i kapucí. Tu jí ale vítr z hlavy odfoukl.



Po odchodu z pláže jsem si dodatečně všiml upozornění, které bylo u vstupu. Ideální místo na koupání - tam už chybí snad jenom vodník :-).



Večer jsme zašli poprvé do nějaké restaurace (čínské, levné) na kachnu. Já jsem si pochutnal. Cestou zpět do motelu jsme se zastavili v Apple storu. Manželku jsme od iPadu nemohli odtrhnout. Hrála si tam snad hodinu.
Zítra ráno jedeme na Alcatraz a večer náš čekají vozítka Segway.

Žádné komentáře:

Okomentovat