28 června 2010

Den 12. (28.6.2010) - Yellowstone I (východ)

Plán :


Zobrazit místo 2010-06-28 Thermopolis - Gardiner na větší mapě

Městečko Cody, které založil Buffalo Bill
Východní část Yellowstonského parku

Ujetá vzdálenost : 220 mil
Doba jízdy : 4,5 hod
Ubytování : Travelodge Yellowstone Park North, 109 Hell Roaring Street, Gardiner, Montana, 133,86$

----------------------------------------------------------------
Realita :

Dnešek jsme zahájili výbornou snídaní. Měli jsme i míchaná vajíčka, meloun a brusinkový džus. Bylo vidět, že paní domácí v soukromém motelu se snaží víc než ty velké řetězce.
První zastávkou byl místní park termálních pramenů v Termopolis. Byla možnost se zdarma ve státních lázních namočit do bazénu se 40 stupňovou sirnou vodou. Toho jsme nevyužili, ale prošli jsme se kolem pramenů. Pěkně to tam smrdělo sírou.
Pak už následovalo městečko Cody nazvané po původním jméně slavného Buffalo Billa. Městečko evidentně žije z této tradice a všechny atrakce jsou na tom založeny. Samozřejmě s příslušným příplatkem zpeněženy. Zašli jsme do pár obchodů na hlavní třídě. Daly se tam vidět třeba kožené pantofle za 750$. Na vysoké boty, většinou naprosto kýčovitě zdobené, jsme se ani nedívali.
Místo oběda jsme si dali zmrzlinu za asi 4,5$ o velikosti large. Odhadem skoro půl litru, skutečně nešetřili a mističku naplnili vrchovatě.
Dotankovali jsme za 2,89$/galon (stále se mi daří zůstat pod 3$). Počítač ukazuje průměrnou spotřebu 21,7 míle na galon. To je pod 11 litrů na 100km. Na tak velké auto mi to přijde slušné. Uvidíme jak to spočítám na konci na základě skutečného tankování a tachometru. Většinou jezdím s tempomatem.
Po Cody už přišla cesta do Yellowstonského národního parku. Ten byl stále obklopen zasněženými vrcholky. Většinou jsme se pohobavali ve výškách mezi 2000 - 2500 metry nad mořem. První zvíře se mi bohužel nepodařilo vyfotit. V řece jsem zahlédl orla bělohlavého. Než jsem zastavil, vrátil se a vybalil foťák, tak mi odletěl. To mě hodně mrzí. Druhým, tentokrát už "uloveným" zvířetem byl bizon. Pásl se v údolíčku asi 200 metrů od silnice. Sešel jsem k němu blíž a přiblížil si ho zoomem.



Jak jsme jeli dál, tak z bizonů se stával kolorit. Byli všude možně na stráních. Jednotlivě i ve skupinkách. Chtěli jsme ještě vidět medvěda a i to se nám podařilo. Najednou byla na silnici malá zácpa. Podívali jsme se kam se vystoupivší přesunují. Dívali se k lesu, na hraně silnice stál ranger a nikoho nepouštěl blíž. Klidně tam na louce u kraje lesa hodoval hnědý huňáč.



Pak přišlo největší zvířecí překvapení a to byl had. Když jsem byli u mamutích pramenů (Mammoth Hot Springs), tak tam na chodníčku stály Japonky a fotily něco pod stromem. Byl to had, který zalézal do úkrytu v zemi. Prý to byl už druhý kousek. Z toho hada mám jen asi půlku :-).



Posledním zvířátkem byli jeleni. Ti si klidně leželi přímo na trávníku před hotelem u Mammoth Spring aklidně přežvykovali. Asi to tam není nic mimořádného. Všude po městečku byly cedule nepřibližujte se k jelenům.



Celkově se nám Yellowstone moc líbí. Je to ohromná plocha a přes park vede jen několik silnic se spoustou zastávek pro americké turisty. Většina z nich toho moc neujde. Pokud se atrakce nedá vidět přímo z parkoviště, tak obvykle není dál než několik set metrů.
U Mammoth Springs je spousta dřevěných chodníčků a vedly i na vrchol asi o sto metrů nad terén. My, co jsme zoceleni výstupem v Grand kaňonu, jsme nemohli zaváhat a vybrali jsme si tu cestičku s nějvětším převýšením. Na vrcholu byl nejen výhled na vrcholovou plošinu, ale i další parkoviště :-).
Viděli jsme dnes i několi vodopádů - nejhezčí byl Lower Fall v Grand Canyon of Yellowstone. My jsme se na něj dívali z jižního okraje.



Krásná byla i spousta jezer a jezírek. Manželka si v jednom z nich i chvíli chodila. Kupodivu ta voda ve výšce asi 2300 metrů nebyla studená.
Zítra to bude hodně o gejzírech. Dnes jsme navštívil jeden bahnivý nazvaný Mud volcano a u něj kousek byl Dragon´s Mouth Spring. Ten opravdu vypadal, že z dračí sloje v krátkých intervalech prská drak.




Spíme na nejsevernějším místě letošního cestování a to asi 5 kilometrů hluboko ve státě Montana. Od zítřka nás čeká opět cesta na jih a tudíž zpět do vyšších teplot. Zatím nám během cesty nikde nepršelo v době kdy jsme byli venku. V autě nás potkalo jen pár kapek. Jediný déšť byl v noci v South Fork v Coloradu.

Žádné komentáře:

Okomentovat