25 června 2010

Den 9. (25.6.2010) - Four Corners, Mesa Verde

Plán :


Zvětšit mapu
Gooseneck SP
Four Corners - jediné místo v USA kde sousedí 4 státy. Místo je v indiánské rezervaci a soudruzi indiáni provádějí rekonstrukci. Otevírat se má prý koncem června. Informace na webu je už několik měsíců stejná (teď je 15.května). Na e-maily zatím nereagují, asi je taky rekonstruují.
Mesa Verde NP

Ujetá vzdálenost : 300 mil
Doba jízdy : 6,25 hod
Ubytování : Původně neobjednáno. V polovině května jsem zkušebně zkusil dostupnost motelů ve městě Alamosa, kde jsme předpokládali nocleh. Ovšem na žádném vyhledávači ubytování, ani přímo na webu motelových řetězců, už nebylo nic k dispozici! Tak jsem horko těžko sehnal ubytování v městečku South Fork skoro hodinu jízdy před Alamosou.
Allington Inn & Suites, 182 East Frontage Road, South Fork, CO 81154, 90,58$

Tím nám na celé trase zbývá jediné neobjednané ubytování - při cestě z Yellowstone do Salt Lake City.

----------------------------------------------------------------
Realita :
Včera jsme se dostali do jiného časového pásma. Mexican Hat je v Utahu a ten má časový posun proti ČR jen 8 hodin. Takže jsme měli o hodinu kratší den. Ráno jsmenavíc vstávali kvůli fotkám Monument Valley při východu Slunce. To vycházelo v 6:00 a my jsme tedy museli vstát o hodinu dřív. Museli jsme se připravit na místě a odzkoušet záběr než nastane ten správný okamžik.

Silueta ještě bez Slunce



Východ Slunce vzadu na obzoru



Díky kvalitní přípravě vznikla i následující (už opravdu poslední) fotka z cyklu oživlých obrazů. Dnes s názvem "Rodina Dr.Holuba čeká na Forresta Gumpa". Tentokrát bez klobouků.



Fotili jsme asi 20 minut. Pak přišel před Slunce jediný mráček a barvy se ztratily. zůstaly jen siluety. Krásné, ale už ne tak zajímavé.

Po odhlášení z motelu jsme zajeli pár mil k místu Gooseneck na řece San Juan. Tam jsme udělali jen pár fotek protože světlo nebylo úplně nejlepší. Cesto udo města Bluff k Twin Rocks došlo k tomu, že auto ohlásilo nutnost výměny oleje. Zatím to řeším odkliknutím na palubním počítači. Snad nám to vydrží.
Pak už jsme jeli do místa Four Corners přestože na stránkách kmene Navajo už došlo k posunu termínu otevření na srpen. Indiáni tam mají alespoň velkou tržnici. Manželka si pořídíla náušnice.



Poslední dnešní zastávkou byl park Mesa Verde. To je zatím pro mě největší zklamání.Asi jsme udělalai chybu když jsme si nekoupili vstupenky na prohlídku. Dnes ale na nás s manželkou dolehla únava z Grand Canyonu a k tomu to brzké vstávání. Běhání po schodech a žebřících by nám neudělalo dobře. Navíc v parku probíhají rozsáhlé rekonstrukce silnic a doprava vázne. Ono i bez rekonstrukce by těch 20 + 20 mil v serpentinách nebylo moc příjemných. Takže tenhle park bych uiž vidět nemusel.

Potom už jsme si to namířili do motelu v městečku South Fork. Krajina v Coloradu je krásná, zelená a i teploty byly proti dosavadním pouštím a polopouštím přijatelné. Trochu nám to připomínalo Krkonoše. Jen ty nadmořské výšky jsou o kilometr větší.

Žádné komentáře:

Okomentovat