22 června 2010

Den 6. (22.6.2010) - Po Route 66 ke Grand Canyonu

Plán :


Zvětšit mapu


cesta po Route 66
Meteor Crater - údajně nejlépe zachovaný kráter po meteoritu na Zemi
Grand Canyon při západu Slunce

Ujetá vzdálenost : 360 mil
Doba jízdy : 7:30 hod
Ubytování : Red Feather Motel, Grand Canyon (Arizona), 128,03$/noc (2 dny)


----------------------------------------------------------------
Realita :

Spaní bylo dobré. Ovšem včera zakoupený internet byl naprosto tragický. V podstatě se nedala načíst jediná stránka.
Budíček jsme měli v 5:55
Jako součást ubytování jsme měli i dva kupóny na snídani. Třetí jsme dokoupili za 9$. Snídaně byla hodně dobrá. Spousta věcí byla v bufetovém baru. Kuchař na přání dělal vaječné omelety. Naprali jsme se dobře, bylo to podstatně pestřejší než motelová snídaně.

Jedna netradiční fotka z kasina



I o invalidy je tady dobře postaráno. Musí si zaplatit 40$ za den za elektrický vozík. Na něm se pak můžou pohybovat od automatu k automatu a utrácet další peníze. Kasina mi zatím přišla jako ten nejubožejší kšeft co jsem kdy viděl. Jak jsem psal tak ty lidi jsou většinou divní a spíš než jako velcí vítězové vypadají jako trosky. Většina z hráčů jsou důchodci. Místní bar měl v pultu vestavěné obrazovky (samozřejmě včetně otvorů na příjem peněz) u každé židle. Aby hráči neměli absťák.



Kolem 7:45 jsme vyrazili směr Route 66 - konkrétně na městečko Peach Springs. Opusitli jsme nejjižnější cíp Nevady a přejeli do Arizony. Cesta byla velice příjemná, občas by to chtělo autopilota. Tempomat používám naprosto běžně, ale ještě by bylo dobré aby někdo držel volant a lehce do mě strčil až bude další zatáčka. Mohl bych si zatím zdřímnout. Krajina je úžasná a mění se do úplně jiných barev, tvarů. Stejně tak se mění i rostliny.
Naše cesta vedla do města Winslow na letiště. Potřebovali jsme vyřešit potenciální problém s autem. Winslow není úplné velkoměsto a a když jsme zahlédli letiště, bylo nám jasné, že informace na stránkách Dollar nebyla asi úplně nejpřesnější. Tam by asi turista příliš často pro auto nepřišel.
Cestou naletiště jsme si všimli turistického centra a tak jsme zamířili s prosbou o pomoc tam. Ochotně se nás ujali a poslali nás na správné místo. Trochu nás udivilo, že po telefonickém rozhovoru s půjčovnou nám paní řekla adresu ale zároveň informaci, že tam žádné auto na výměnu nemají. Přesto jsme tam jeli aby nám třeba jen vyměnili olej. Firmu s nápisem Dollar jsme skutečně našli. Aut měli spoustu ale jen na prodej. Pán se nám ochotně podíval na motor. Vytáhl měrku a prohlásil, že na našich 5000 mil to vydrží. Snažili jsme se mu vysvětlit, že podobnou situaci jsme zažili loni a auto začalo hlásit potřebu údržby. Prý seto nestane. Tak nám nezbývá než doufat, že ve zdraví přežije auto i my hlavně Death Valley.
Z Winslow jsme se otočili nazpět a cílem byl Meteor Crater. Ohromná díra, kterou před 15000 lety vyhloubil meteorit. Viděli jsme tam film, ve kterém bylo hezké přirovnání velikosti. Prý by se dolů vešlo 20 fotbalových hřišť a z úbočí kráteru by mohlo zápasy sledovat 2 miliony lidí.

Tady je pokus o přiblížení velikosti kráteru. Dalekohled je zaměřený pevně na místo dole - konkrétně na kosmonauta a americkou vlajku.



A na následujícím snímku je čtrnáctinásobné přiblížení kosmonauta s vlajkou




Od Meteor kráteru nás čekalo asi 130 mil do Grand Canyonu. Tam jsme chtěli stihnout západ Slunce. Povedlo se nám to.
Trochu kýče nezaškodí



Zítra se chystáme dolů. Tedy ne úplně na dno, ale asi o 900 metrů pod níže. Proto další snímek ze série oživlých obrazů Tentokrát "Syn Dr.Holuba se dívá na zítřejší trasu". Ano, je to ta klikatá čára vzadu.




Budíček bude ve 4:00, tak nám držte v Praze odpoledne palce. Snad se ještě přihlásím. Dnes byla teplota dole asi 38 stupňů. Zítra ráno nahoře má být kolem nuly.

Žádné komentáře:

Okomentovat