29 června 2010

Den 13. (29.6.2010) - Yellowstone II (západ)

Plán :


Zobrazit místo 2010-06-29 Gardiner-Salt Lake City na větší mapě

Celodenní prohlídka Yellowstone NP
Přinejmenším chceme vidět
Mammoth Hot Springs
Old Faithful Geyser
Midway Geyser Basin

Ujetá vzdálenost : až 410 mil
Doba jízdy : až 8 hod
Ubytování : bez rezervace (uvidíme kam dojedeme) - ideálně poblíž Salt Lake City, alespoň Idaho Falls

----------------------------------------------------------------
Realita :
Vstávali jsme jako obvykle před šestou. Od půl sedmé byla překvapivě dobrá snídaně v Travelodge - vajíčka, asijská rýše s vajíčky a se zeleninou, francouzské toasty, ...
Znovu jsme vjeli do Yellowstonu severní branou z Montany a po pár mílích jsme byli zpět ve Wyomingu. ž v Mammoth Hot Springs jsme se dali západním směrem a jeli po opačné straně parku než včera. Krajina je úžasná a návštěvníci si to umějí užít. Dají se lovit ryby v jezerech i dravých řekách, dá se jezdit na lodích, procházet se mnoha turistickými trasami. Nebo se jen zastavovat u silnice na mnohých odpočívadlech a místech pro piknik. Samozřejmostí je navštěvovat výborně značené atrakce.
Postupně nám po cestě začalo přibývat čmoudíků, prskajících a tryskajících úkazů.



Bizoni a jeleni už pro nás nebyli ničím výjimečným. Občas jich byla pěkná stádečka. Z těch ostatních živočichů se nám podařilo vidět kolonii nějakých sviśťů, volavky a vydru.



Největší atrakcí z gejzírů je Old Faithful. Ten s železnou pravidelností v intervalu kolem 75 minut stříká horkou vodu do výšky 30 - 50 metrů. Mezi tím si jen tak odpouští páru a občas trochu vody. Kolem něj je ve vzdálenosti zhruba 150 metrů vybudován ochoz z lavičkami. Ty se zaplní turisty. Po erupci se většina přesunuje do okolních obchodů a na ohromné parkoviště aby uvolnili prostor další várce návštěvníků. My jsme čekali asi jen půl hodiny.



Dnešní cesta parkem byla trochu ovlivněna rekonstrukcí silnic. Na dvou místech jsme čekali. Jako obvykle tam byli známí praporečníci s cedulí STOP/SLOW. Chytili jsme asi 30 minut ztráty. Po Old Faithful už jsme zamířili ven z parku. Tady došlo k drobné změně trasy. Původně zamýšlené opuštění směrem Idaho po boční cestě jsme raději po konzultaci s rangery neriskoval. Silnice neměla být v dobrém stavu. Nocovat u medvědů v noře jsem nechtěl. Využili jsme tradiční (delší) trasu přes park Grand Teton směrem na městečko Jackson. Standu jsem nastavil na Salt Lake City. V Idaho Falls se o večeři postarali v bagetárně Quiznos. Cestou po dálnici na nás chvílemi padal déšť, ale nebylo to nic dramatického. Stát Idaho je proslulý pěstováním brambor. Všude byla pole a závlahové systémy pracovaly naplno. Teplota se zvedla nad 30 stupňů. Opět jedeme za teplem :-(.
Kolem 19:45 jsme skončili v pěkném motelu Western Inn ve městečku Tremonton. S AAA slevou za 78,24$. Snídaně i WiFi jsou v ceně.
Ráno zajedeme na letiště v Salt Lake City vyřešit naše auto. Už mě nebaví po každém nastartování odklikávat hlášku o výměně oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat