20 dubna 2023

Dvě rokle na náhorní plošině

Dnes nás čekaly dvě rokle, které vytvořily říčky - Todra a Dades. Teď to jsou potoky, ale v době velkých dešťů se dokážou hodně naplnit vodou z okolních strmých kopců. Ta první soutěska je asi 20 kilometrů dlouhá, Ta druhá má kolem 60 kilometrů. Ale nejprve jsme se tam museli dostat. Projížděli jsme většinou vyprahlou téměř pouštní krajinou náhorní plošiny ve výškách kolem 1600 metrů nad mořem. Občas je nějaká menší nebo větší vesnice nebo městečko. Dokonce i sem se dostal cyklopruh. Viděl jsem ho jen jednou, ale pokrok se nezastaví ani tady.

Pozitivní bylo, že dnes jsme nepotkali žádné měřiče rychlosti. Pouze běžná kontrolní stanoviště policie na vjezdech do měst. Nejprve přišla Todra. Hned na začátku samozřejmě na vyhlídkách prodejci všeho možného. A tihle "majdýrfrendsové" byli úspěšní i na nás. Znali naše fotbalisty (Nedvěd, Čech, Baroš) bez šály jsme nemohli odjet.







Tohle je místo, které je v Todra rokli nejnavštěvovanější.

Stejnou cestou jsem zase vyjeli ven a pokračovali do Dades. V něm jsou dvě super populární místa. První jsou takzvané opičí prsty. Skály, které připomínají články na rukách.







Druhou povinnou zastávkou jsou krásné serpentiny.



Dnes bydlíme u berberské rodiny v jejich kasbahu. To znamená pevnost. Jestli jsem psal o všech místních jako o příjemných, milých a ochotných, tak tady je ten přístup ještě dál. Tak milé přivítání jsme nezažili asi nikde na světě.
"Manažerem" je mladík, který je šestým dítětem z devíti. V cestovním ruchu se pohybuje už delší dobu. Rozhodli se s několika dalšími sourozenci, že si doma vybudují ubytovací kapacitu. V těchto místech Maroka není téměř žádný průmysl, zemědělství minmální, takže nejvíc lidí má příjmy z turistiky. Ptali jsme se na průměrné platy. Tady v horách to jen kolem 220 EUR za měsíc :-(.
Objednali jsme si u nich i večeři. A moc jsme si pochutnali. Nejprve tradiční zeleninová polévka harira, pak kuřecí tažin se zeleninou a na závěr byl čokoládový puding s oříšky.



Pořád se usmívají a ptají jestli něco nepotřebujeme :-). Budeme tady dvě noci.

Žádné komentáře:

Okomentovat