21 dubna 2023

Údolí růží

Ráno jsem si našel nového kamaráda

Dnešek byl odpočinkový. Na programu bylo Údolí růží. čekalo nás asi jen 100 kilometrů





Údolí růží se téhle trase říká proto, že tady sklízí růžové květy pro výrobu růžového oleje. Ale růže nerostou na plantážích, jen někde jako doplněk. Takže představa krásně rozkvetlých růží je bohužel nesplnitelná. Na pár místech jsme keře viděli - jedná se o odrůdu damašské růže. Těšili jsme se ma plné koše okvětních lístků a taky nic. Přitom na příští víkend mají naplánovaný každoroční festival růží. Tak jsme nakonec jeden květ dostali od téhle dívky výměnou za sušenky, které jsme včera koupili na trhu.

Krajina je tady ale úžasná. Vypadá to jak někde v Arizoně.





život je tady úplně jiný než ho známe od nás. Co si člověk neudělá nebo nezařídí sám, tak to nemá. Tady žádné podpory od státu nelze očekávat. Dokonce ani penze. O staré rodiče se musí postarat děti. Proto mají těch dětí tolik. A my si ten náš blahobyt neuvědomujeme a už vůbec si ho často ani nevážíme :-(.





Zahlédli jsme i výpravu turistů na koních

Tady se oslíci převážejí na korbě auta

Po návratu na hlavní silnici bylo vidět vycházet velké skupiny lidí z mešit. Je pátek a ta dnešní modlitba je nejdůležitější. Většinou jsme viděli muže, ale tady jdou i ženy.

Pak už zbývalo jen doplnit hotovost z bankomatu. A tady byl vidět ten rozdíl mezi námi a zdejší infrastrukturou. V dálce byla bouřka a vypadla elektrika zrovna chvíli před tím, než jsem se dostal na řadu u bankomatu. Tohle si pamatuji ze svého dětství, kdy při bouřce trvalo třeba dvě hodiny než opět začla elektrika jít. A to byl okraj Prahy. Když elektrika za pár minut naběhla, tak vestavěné Windows 7 to nekorektní vypnutí nevydýchaly a systém se vypnul úplně. Tak jsme hledali další bankomat, který bude fungovat. Našel jsem, ale už jen jiné banky než AlBarid. A tyhle si už berou poplatek za výběr. U jednoho to bylo 30 dirhamů, ten druhý chtěl dokonce 35 dirhamů. Při té příležitosti jsme si všimli lesa zanček se zákazem stání. Asi aby bylo úplně jasno.

Žádné komentáře:

Okomentovat