17 dubna 2023

Cestou necestou do Fesu

Po odjezdu z Chefchaufenu nás čekala cesta přes jednu zastávku (památka z římské doby Volubilis) do Fesu. Hlavně to mělo být asi 240kilometrů a přes 4,5 hodiny čistého času jízdy. Tedy průměr kolem 50 kilometrů v hodině. Tady totiž už mezi městy neexistuje něco jako čtyřproudá silnice. Rychlostní limity se teprve snažím vstřebat. Značky totiž docela často chybí u konců nějakého snížení rychlosti. To mi způsobuje "drobné" problémy. Značka "konec obce" to se skoro nikde nevidí. Často se ze standardní rychlosti 80 km/h snižuje na 60 a to i v evidentně neobydlených místech. Chytit v kompcovitých serpentinách přeplněný čínský náklaďák je radost. Bezva jsou taky silnice kde díra střídá výmol a krajnice je o pět centimetrů níž než úzká silnice. Tam jsem při vyhýbání s protijedoucím autem zatím vždycky srab a na tu krajnici uhnu.
Takže nakonec můžu tu průměrnou rychlost kolem 50-60 potvrdit. Je tady zvykem upozorňování na policii probliknutím světel. Jak to fungovalo kdysi i u nás. Pozitivní je, že dnes jsem zvítězil nad policejním radarovým měřením 4:0.
Parkoviště pro osly, muly nebo mezky. Já to nepoznám.

Volubilis jako první a jediná větší zastávka. Prostě staré kamení nemůže chybět.



Ještě jsme se zastavili u výhledu na krásně různobarevné skály. Na vyhlídce u silnice bylo několik stánků. Všichni prodávali podložky pod konvice/tažiny a lisovali čerstvý pomerančový džus. Žádná velká láce - 15 dirhamů za asi 0,2 litru. Ale byl skvělý.


Pak už proběhlo jen tradiční doplnění nafty a zásob. Tentokrát jsem koupil ovoce, které, s pomocí pana googla, se česky jmenuje mišpule japonská. Moc dobré, navinulé. Chutí připomíná asi nejvíc naše meruňky. Pořídil jsem i grilované kuře. Asi kilový kousek za 150Kč. Takže pro ně to musí být hodně drahá pochoutka.

Ještě zbývala vyhlídka na medinu ve Fesu. Poprvé letos panorama

¨
Do mediny se autem nemůže. Je potřeba odstavit na parkovišti před hradbami. Cena 30 dirhamů za noc. Mimochodem je tady postavené už krásné nové asfaltové parkoviště. Má nakreslený parkovací rastr, ale ještě není v provozu. Zavazadla jsme naštěstí nenesli daleko - asi 200 metrů, protože náše ubytování je kousek od vstupu. Poprvé bydlíme v riadu, tedy hostinci. Je to klasické ubytování a tento je opravdu velice slušný.

A tady jsou fotky z našeho ubytování

Žádné komentáře:

Okomentovat