23 dubna 2024

Den 10. - Vatikán

Dnešní den patřil Vatikánu. Vstupenky do muzejního komplexu jsme měli na 9:00. U vstupu byla spousta lidí - ještě víc než včera kolem 10.hodiny. Mají to tady udělané divně - bez nějaké možnosti zařadit se do správné řady. Pak všichni různě přebíhají a předbíhají. Tohle je v Římě obecně problém. Pak přišla bezpečnostní kontrola. Sice přes rámy a rentgen zavazadel, yle nějak moc ta červená světýlka neřešili. Pokračovalo se stále ve velkém chumlu dál a dál. Pak se to sice trochu rozptýlilo, ale v dalších částech provoz opětovně zhoustl. Těch lidí tam prostě pouští příliš. V celém areálu je mnoho nejrůzněji zaměřených sbírek a muzeí. Do některých se dá jít samostatně, do jiných to je někonečný had jdoucí z expozice do expozice. Četl jsme, že toho je 7 kilometrů na délku. Začali jsme v pinakotéce - sbírce středověkých obrazů a soch
Tady je zvláštonost - středověký obraz v obraze. Na velkém obraze je postava, která ten samý obraz přináší.
Je tady i nedokončený obraz Leonardo da Vinciho. Je zajímavý tím, že je na něm v barvě jeho otisk prstu
Tady je vidět z čeho vyráběli modely soch. Konstrukce z proutí a železných drátů.
Úžasně realistická malba
Je tady i egyptské muzeum včetně mumií.
Davy turistů jsou stále kolem.
Nejkrásnější je dlouhatánský sál plný map.
Manželka v plné polní
Prochází se i přes sekci moderního umění, Takže i Salvador Dalí tady má výtvor.
Následuje nejslavnějí místnost Sixtínskáý kaple. V ní se nesmí fotit a nikdo se o to ani nepokoušel. Kaple je poslední místo prohlídky. A tady má údajně běžný návštěvní prohlídku opustit a odejít ven. PRoti tomu výpravy mají v pravém zadním rohu průchod do Baziliky svatého Petra. Tenhle fígl jsem vyčetl i s tím, že je potřeba se přidat ke skupině a proklouznout. Povedlo se.
Bazilika je ohromná, ale jestli je nejkrásnější to si netroufnu říci.
Můj slavnější jmenovec
Při odchodu bylo první místo kde se dala vyfotit Švýcarská garda
Celá výprava do Vatikána nám zabrala 4 hodiny na místě. A bylo toho dost. Turistů i chození. V podvečer jsme ještě šli na pár míst, kam jsme se zatím nedostali. A zároveň vyzvednout vstupenky na zítřejší papežskou mši. Objednané vstupenky byly připravené v obálce se jménem.
Pasquino
Náměstí Piazza Navona
Ruční výroba těstovin za výlohou restaurace.
Torre Argentina - místo kde byl zabit Caesar
Buď poutníci nebo bezdomovci se na noc zabydlují ve Vatikánu
Poslední dva dny byly náročné a moje pravé koleno už ohlašuje blízkost hranice použitelnosti. Dva dny po dvaceti kilometrech a po tvrdé dlažbě mu úplně nesvědčí.

Žádné komentáře:

Okomentovat