18 dubna 2024

Den 5. - "Tour de ptáci" a Ravenna

Dnešek byl určený primárně k fotolovu ptactva. Měl jsem v mapě pár míst, kde by se mohlo něco objevit. Byl to okruh od ubytování k městu Ravenna. Zhruba o dálce 100 kilometrů. Nejprve jsme jeli k jedné chráněné oblasti. Měl tam být okruh přes kanály a jezírka. Bohužel vstup do té nejzajímavější části byl na obou strnách uzavřen. Údajně kvůli rekonstrukci. Mně to spíš připadá kvůli hnízdění ptáků, ale je to jen dojem.
I v té přístupové cestě byla vidět divočina, ale moc ptáků v dosahu nebylo.
Ještě jsem manželku odvezl k dalším lagunám a nechal jsem jí prostor na lov. Kolem poledního jsme se přesunuli do města Ravenna. To je známé svými mozaikami ve starobylých budovách. A když říkám starobylé, tak to je 5. - 6. století. Takže doba kdy v Čechách ještě neexistoval nějaký státní útvar. Natož nějaké trvalé stavby pro krásu. Parkoviště za paušální poplatek 3 Eura na celý den. Stejně tak cenově přístupná byla jednotná vstupenka na top 5 místních atrakcí za 10,5 Eura. V poměru cena výkon zatím Ravenna jednoznačně vede.
Kousek od parkoviště jsou první dvě pamětihodnosti - Mauzoleum Galla Placidia a Basilica si San Vitale. Obě jsou zdobené nádhernou mozaikou.
V mauzoleu jsou okna z tenkého kamene a prosvítající světlo má krásnou žlutooranžovou barvu
Bazilika je mnohem větší a mozaikami se tady taky nešetřilo ¨
Pak jsme přešli k Baptisterium Neoniano, další památce Unesco.
Hned vedle je biskupské muzeum. Mají tu třeba biskupský trůn z vyřezávané slonoviny.
Hezká blbůstka je velikonoční kalendář na 100 let (od roku 532 do 632).
Cestou zpět k autu jsme se zastavili u hrobky slavného Dante Alighieriho
Celý okruh Ravennou byl asi 2 - 2,5 kilometru dlouhý. Po něm jsem jako řidič vyrazil na druho kolo lovu ptactva. Na pokoj jsme dorazili kolem 19.hodiny.a zároveň navigátor. Alespoň pár kousků z dnešních úlovků

Žádné komentáře:

Okomentovat