16 dubna 2024

Den 3. - Smaragdové jezírko a Padova

Dnešní kilometrová porce byla už nižší - necelých 200 kilometrů. Zatím máme najeto první tisícovku. Asi 1ř kilometrů od ubytování nás čekala první zastávka - Riserva Naturale Regionale del Lago di Cornino. Je to v místě přechodu z hor do nížiny a na jeho úpatí leží krásné smaragdové jezírko. Ta největší zajímavost je, že se tady už desítky let snaží o návrat supů do zdejší přírody. Přijeli jsme sem chvíli po 8.hodině a ve vzduchu jich najednou bylo snad padesát.
I voda v řece má úžasnou barvu. Chvilku jsem zaměstnal i dron
Tady je na dolním okraji vidět i pilot s manželkou
Následoval přejezd do Padovy. To je typické město severní Itálie plné historie a kultury, která tady v mnoha případech začínala. A pak se postupně rozšiřovala do zbytku Evropy. V plánu bylo údajně největší náměstí v Itálii.
Po něm nejstarší univerzitní botanická zahrada na světě
Největší magnetem je palma zasazená roku 1585, která dostala později jméno Gotheova. V současnosti kolem ní postavili skleník.
Kousek dál je bazilika svatého Antonína.
Svatý Antonín tady má i hrobku. Drží jeden rekord mezi všemi svatými, protože byl svatořečený už po 11 měsících od úmrtí. U té hrobky byl opravde velký provoz. Mnoho lidí se modlilo, byly tam urny na vložení psaných přání i tabule s fotografiemi.
Únava byla silnější
Z parkoviště v jižní části města jsme se přesunuli do ubytování. Bydlíme v Casa al Carmine. Je to součást pětipatrové budovy, kde v nižších patrech sjou sociální byty. Není tady supermoderní vybavení, ale je tu čisto a parkujeme v bezpečí na velkém dvoře. Po krátkém odpočinku nás čekala odpolední etapa se dvěma Unesco památkami. Ta první se dá navštívit (zatím) bez rezervace, ale stojí to za to. Jedná se o Baptistérium. Ůžasná výzdoba ze 14.století.
Protože jsme pospíchali, tak kolem Palazzo della Ragione jsme jen proběhli. Uvnitř je největší historický sál v Itálii.
Nás totiž čekala vrcholná historická památka Padovy - La Cappella degli Scrovegni. V tomto případě to bez předchozí rezervace (a platby) půjde těžko. Vstup je přísně limitovaný na počet návštěvníků i čas vstupu. Čtyřicet lidí každdou půlhodinu. Nejprve čtvrt hodiny informační film a pak následuje další čtvrthodina uvnitř. Autorem výmalby je slavný Giotto.
Údajně je zde vidět první skutečný polibek v dějinách umění.
Dokonce je tam zobrazena i Halleyova kometa, která v době tvorby výmalby právě prolétala.

Žádné komentáře:

Okomentovat