20 dubna 2024

Den 7. - Vodopády a Tivoli

Je sobota a dnes se přesouváme do Říma. Na cestě jsme měli dvě zastávky. První byly vodopády a to ne ledajaké. Jsou uměle vytvořené už za doby starých Římanů. Cascata delle Marmore je už 2300 let fungující stavba. Za tu dobu to vypadá už jako čistě přírodní dílo. 
Vodopády jsou zvláštní tím, že mají svoji "provozní dobu". Normálně tady teče jen malý proud vody. Ten se podle měsíce, případně dne v týdnu, svátku apod. zvyšuje na maximální průtok 300 kubíků za vteřinu. V dubnu to je od 11 do 13 a od 15 do 17 hodin. Předtím se opakovaně ozývá siréna upozorňující na změnu průtoku. Takhle vypadá ve vypnutém stavu
A tady je vidět v plné parádě
Bohužel nám nesvítilo sluníčko, tak je nebe šedivé. Ale určitě ta návštěva stála za to. 

Pokračovali jsme směrem na jih. Kousek na východ od Říma se nachází městečko Tivoli. To je proslavené svými honosnými vilami.
Jsou to velké domy s rozsáhlou zahraddou, které mají mnoho ozdobných prvků. 
My jsme byli v té nejznámější, která se jmenuje Villa d'Este. Zahrada tady obsahuje stovky nejrůznějších vodních prvků. Není to tak přepychové a velkolepé jako v Petrodvorci, ale krásné to je tím přírodnějším zpracováním a zasazením do okolí. I to stáří téměř 500 let je velký rozdíl.
A to jméno d'Este má spojitost s následníkem trůnu, který byl obětí atentátu v Sarajevu. Tady je hezky popsané jak k tomu jménu přišel.. 
 
Před vchodem stojí socha umělce, kterého jsme si pamatovali ze Sicílie.
V několika místnostech měli lehátko pro příjemnější pozorování nádherných stropů. Existuje i fotka s fotící manželkou, ale nedostal jsem svolení k publikaci :-)
Jedna z místností měla přehrazený vstup. Povedlo se mi tam natáhnout ruku a vyfotit úchvatnou věc, o které netuším co to má být.
Postupně jsme se z vnitřních prostor dostali do zahrady
Najednou nám začalo poprchávat až se z toho stal docela slušný slejvák.
To už jsme se přesouvali zpátky k parkovišti. Ale skoro půl hodiny jsme čekali než to nejhorší přejde. 

Čekal nás asi padesátiminutový přejezd do našeho římského ubytování. Bydlíme kousek od Vatikánských hradeb. Přímo před vchodem do domu jsme našli parkovací místo. Přes víkend se parkuje zadarmo. Pak 4 EUR za 8 hodin. Máme tady 5 nocí a 4 celé dny máme na prohlídku města. Tak si po tom hektickém prvním týdnu trochu vydechneme. Na závěr pár dnešních manželčiných kousků
Přímo v jezírkách pod vodopádem loví potravu skorec

Žádné komentáře:

Okomentovat