19 října 2012

Den 12. (18.10.2012) - Owl House a Graaf-Reinet

Plán :
Návštěva zvláštního domu Owl House trochu šílené zasebevražděné umělkyně
Městečko Graaf-Reinet, které je čtvrté nejstarší v JAR a prý jedno z nejkrásnějších.
Možná západ slunce v místním národním parku Valley of Desolation


Zobrazit místo 2012-10-18 - Bloemfontein-Graaf Reinet na větší mapě

Ujetá vzdálenost : 480 km
Doba jízdy : 7 hod
Ubytování : Beau & I, 5 West Street, Graaff-Reinet, 440ZAR (travelground.com)


----------------------------------------------------------------
Realita :
Ráno jsme nezačali zrovna nejlépe. Ubytování sice bylo velice slušné, ale paní majitelka se při snídani (nic moc) vůbec neukázala. Předpokládám úmyslně. Asi jí vadily tři včerejší telefonáty z půjčovny na její mobil. Hned jsme se zabalili a naložili věci do auta. Klíče jsme dali služebné - aby nám otevřela vrata. Jak jsme vyjeli, tak vyběhla majitelka a křičela "kde jsou klíče". Tahle paní nám tedy k srdci nepřirostla. Byla takový "studený čumák".

Délka trasy byla dlouhá, ale téměř celá po dálnici. Ta se na několika místech opravovala. Opět systém Stop/Go. Naštěstí pro nás to byla téměř synchronizovaná "zelená vlna".
Tady je naše Corolla.


Je skutečně nová - měla najeto 600 kilometrů. I z toho důvodu je zatím spotřeba kolem 7,5l/100km. Ale jede o dost svižněji než původní Honda. Auto má pro mě jednu novinku. Tou je ovládání blinkrů a stěračů. Je na rozdíl od Hondy stranově prohozené. Takže stále zapínám stěrače místo blinkrů :-).

Minuli jsme hezkou směrovku Kapské město = 1000km. V tu chvlíi jsme to do Kapského města měli naší trasou ještě asi 2000 kilometrů.


Cestou byly krásné výhledy na oblast Karoo. Je to jak Arizona kombinovaná s Death Valley. Stále se pohybujeme v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Dálnice je téměř rovná a kolem samé louky. Na 400 kilometrech bylo jen minimum měst a vůbec jakéhokoliv obydlí.


První zastávkou byl Owl house (Soví dům). Ten je v městečku Nieu Bethesda asi 20 kilometrů mimo dálnci. Stala se z něj atrakce, která je snad vkaždém průvodci. Kromě posledních asi 3 kilometrů tam vede krásná asfaltka. V jednu chvíli jsme byli uchváceni úžasným výhledem.


Po příjezdu do městečka bylo vidět, jak se tady všechno točí kolem Owl House. Z téměř každého domu je prodejna (kopie soch, nejrůznější rukodělné výrobky, domácí marmélady ...), občerstvení nebo ubytování. Dokonce mají muzeum místních vykopávek. Tam jsme taky byli a vůbec to nebylo špatné. Kromě vykopaných pozůstatků ještěrů z doby dávno před dinosaury tam měli i hezké modely těch potvor.

V Sovím domě jsme nejprve zhlédli krátký videofilm o životě podivínské umělkyně. Na zahradě byla spousta soch vyrobených z armovaného betonu a skla.





Bylo možné projít úplně celý dům.


Pak nám zbývalo jen asi 50 kilometrů do města Graaf-Reinet. TO je včetně okolí považováno za klenot oblasti.

V pozdím odpoledni jsem se byli podívat na krásné vyhlídce nad městem Valley of Desolation. Pohledy jsou úžasné. Člověku to připadá, že tam vzadu je vidět konec světa.




Mají tady i zvířátkovou rezervaci. Tam jsme viděli pštrosy, pakoně a antilopy. Údajně tam žijí i buvoli. Dokonce už na příjezdové silnici je upozornění pro cyklisty a pěší.


Viděli jsme dokonce pro nás nová zvířátka. Springboky jsme nepotkali ani v Krugerově parku.
Druhý "model" pakoně byl pro nás taky novinkou


Těsně před námi se rozutekla i hezká skupinka surikat.


Z parku jsme vyjížděli už po západu slunce. Naším cílem byla zdejší restaurace Polka. Jejich steaky byly skvělé.

Žádné komentáře:

Okomentovat