16 října 2012

Den 9. (15.10.2012) - Durban

Plán :
Další relativně klidný den s návštěvou Durbanu - největšího města provincie KwaZulu-Natal
Možná nějaké koupání cestou.


Zobrazit místo 2012-10-15 - ST Lucia-Durban na větší mapě

Ujetá vzdálenost : 280 km
Doba jízdy : 3 hod
Ubytování : Aloe Ridge Bed and Breakfast, 49,5€ (agoda.com)

----------------------------------------------------------------
Realita :

Tentokrát noc proběhla bez lovu hmyzu. Celé tohle B&B působí docela luxusně, takže to byla jen souhra náhod a krátce otevřeného okna nebo dveří.
Snídaně, stejně jako včera, byla v anglickém duchu. To mám rád. Navíc kdy se běžnému člověku stane, že se o celkem čtyři hosty stará paní domu s manželem a dvě domorodé kuchařko-servírky.
Před odjezdem jsem se ještě majitelky ptal kde je značka "pozor hroši". Na internetu jsem něco takového viděl. Dala mi několik tipů. Ale zároveň mě upozornila, že město značky mění. Je tedy možné, že už u silnice nejsou.
Našli jsme tohle :


Do Durbanu jsme to měli asi 200 kilometrů. První zastávkou byl nějvětší nákupní komplex na jižní polokouli - Gateway. Je to jako areál v Letňanech. Jen "trochu" větší. Parkování není zdarma. A skutečně tam chodí hlídači. Kontrolují lístečky za oknem a dávají pokuty. Obchody stejné nebo podobné jako po celém světě. Ale sehnali jsme tam náprstek s nosorožcem.
Za necelé dvě hodiny jsme pokračovali k místní botanické zahradě. Bylo to asi 30 kilometrů. Na dálnici deset kilometrů před cílem najednou všechna auta zastavila. My byli mezi prvními.


Stálo to asi půl hodiny. Byla tam nehoda kamionu. Takže naprosto nepřipravená situace. Přesto během maximálně 15 minut přišli do té kolony první prodejci všeho možného. Nabízeli třeba nabíječky na mobily.

Durbanská botanická zahrada je nejstarší na africkém kontinentě. Je poměrně malá, ale příjemná. Spousta rostlin v květu a hodně různého ptactva. Orchideje i palmy z celého světa. Všechno roste skoro samo a nic se na zimu nemusí vyrývat, aby to nezmrzlo. Tady je teplota a podnebí stálé po celý rok. Vstup je zdarma. Samozřejmě v podobných případech bývá dobrým zvykem dát při odchodu příspěvek do kasičky.

Strom rodící dělové koule (cannonball tree)


Fikus se občas ozroste trochu víc







Tenhle keř neuvěřitelně krásně voněl



V zahradě, a pak i na internetu, se nám povedlo zjistit jméno toho nádherného modrofialově kvetoucího stromu, který stále obdivujeme. Je to jacaranda

V Durbanu je všude vidět neuvěřitelná směs lidí. Indové, černoši, běloši, asiati, lidé v muslimských hábitech, ....

Zbývalo nám doplnit palivo. Opět čerpačka Engen a znovu úspěšná platba kreditkou. Když jsem u plateb, tak nám zatím výborně vychází kurz koruny k randu. Teď se pohybuje kolem 2,20Kč za 1ZAR. Je to nejlepší kurz za poslední rok. Asi o 15% lepší než před pár měsíci. Cena benzínu 11,83ZAR za litr. To se nám to jezdí :-). Spotřeba auta je zatím kolem 6,0 litru. Kromě větších kopců jede docela svižně.
V Durbanu bylo zatím nejnáročnější řízení. Aut je spousta. Navíc pravidla si každý vykládá trošku jinak. Pro mě je komplikace ještě v levostraném provozu. Ale jde to.

Standa nás dovedl k ubytování a ono nikde. Ulice byla správně, ale B&B jsme neviděli. Dvakrát jsme projeli ulicí, než jsme našli odbočku téměř kolmo dolů. Snad zítra vyjedeme na silnici zpátky. Je to čisté a útulné. Navíc tady mají internet s dostečným signálem v pokoji i slušnou rychlostí. Tak si to užíváme :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat