25 října 2012

Den 19. (25.10.2012) - Kapské město 2.den

Plán :

Program v Kapském městě a okolí bude záviset na počasí. Budeme ho operativně upravovat.

----------------------------------------------------------------
Realita :

Dnešní den jsme pojali spíše odpočinkově. Trasa - foto Table Mountain (pokus č.2) a města vinařské oblasti Paarl, Franschhoek a Stellenbosch


Zvětšit mapu

Pokus o fotku Table Mountain z větší dálky selhal už po pár kilometrech cesty z města na sever. Ve zpětném zrcátku bylo vidět jen bílo :-(. Nemělo tedy smysl jezdit dál a Standu jsme přeprogramovali na první vinařské město Paarl.

Tam bylo naším prvním cílem hospodářství Fairview. Zabývají se pěstováním vína a chovem koz. Takže jejich ochutnávky spojují oba vlastní produkty. Protože víno nepiju a sýry nejím, působil jsem jen ve funkci překladatele. Manželka si za 25 ZAR mohla ochutnat 6 vzorků vín dle vlastního výběru a k tomu obdobný počet sýrů.
Sýry u ní měly větší úspěch než vína.

Místo jsem ale vybral já, protože tady mají raritu - věž pro kozy.
Dole bydlí paní koza


a nahoře pan kozel


Na kopci poblíž města Paarl je ještě monument oslavující afrikánštinu jako jazyk.


Krajina ve vinařské oblasti je spíše rovná a ze všech stran chráněná horami. Téměř všechna půda je zemědělsky využívaná. Podstatnou součástí je zde turistický ruch. Všude jsou odbočky do nejrůznějších vinařství s ochutnávkami a možností nákupu.

Navštívili jsme i obě zbývající větší centra - Franschhoek


i Stellenbosch


Obě jsou přesycená turisty a ceny až příliš připomínají drahotu. Rozhodně to pro nás nesplňuje přijatelnost pro trávení delšího času v podobných místech. Chození po kavárnách a předražených obchodech nás skutečně nebaví.

Po doplnění poslední nádrže paliva nám zbývalo asi 60 kilometrů zpět do Kapského města. Jeli jsme se podívat do bývalé malajské čtvrti Bo-Kaap. Z barevných baráčků jsou dnes už často B&B.


Za rohem jsme si ve specializované africké restauraci dali poslední místní steaky. Tentokrát to byl pštros a antilopa kudu. K jídlu byly i pro nás naprosto netradiční přílohy. Falozole smíchané s kukuřicí a rýžová kaše. Ale pochutnali jsme si.

Zítra máme v plánu prohlídku Kapského města a místní světoznámé botanické zahrady. Ve 20:15 bychom měli odlétat směr Londýn.

Žádné komentáře:

Okomentovat