19 října 2012

Den 13. (19.10.2012) - Jak jsme ve sloním parku neviděli slona

Plán :
Relativně krátký přejezd do parku Addo, který je známý velkým množstvím slonů
jízda s rangery v parku při západu slunce


Zobrazit místo 2012-10-19 - Graaf Reinet-Addo NP na větší mapě

Ujetá vzdálenost : 250 km
Doba jízdy : 3,5 hod
Ubytování : Addo Hilltop kemp, forrest cabin HF4, 590ZAR

----------------------------------------------------------------
Realita :

Snídaně byla vynikající, osobně připravená paní majitelkou. Starala se o nás jako o vlastní.
Bohužel celý den nám propršel. Teplota se pohybovala kolem 15 stupňů. To v tomto období v této části Jihoafrické republiky není normální počasí.
Začali jsme v Graaf-Reinetu prohlídkou kostela a prochozením několika obchodů.


Jak jsme se blížili k parku, tak už začala přibývat městečka a pole. Ve velkém se tady pěstují citrusy. Déšť nepřestal ani v Addo parku. Přijeli jsme tam kolem 13:15 a na recepci nám ochotně udělali check-in dříve než v povolených 14:00.
Po rychlém jídle jsem se nemohl dočkat vyjížďky a hledání slonů. Dnes ráno při snídani jsme se totiž od spolustolovníků dozvěděli, že sloni v Addo parku jsou jiní než v Krugeru. Nejsou prý tolik agresivní, což uklidnilo manželku. Současně prý mají i jinou barvu kůže. Jsou hnědí na rozdíl od šedých v Krugeru.
Bylo předem jasné, že v parku jehož celé jméno je Addo Elephant nepůjde o hledání, ale jen o počítání objevených kusů. Ve dvě odpoledne jsme vyrazili na samostatnou dvouhodinovou vyjížďku o délce asi 30 kilometrů.
Hned u brány je upozornění aby návštěvníci nejezdili ve sloním trusu. Hrozí totiž smrt hovniválům.


Viděli jsme spoustu antilop kudu. Kluky


i holky


Po slonech byly vidět jen pozůstatky na zemi


Zahlédli jsme i další druhy antilop, zebry, pštrosy, zajice a hodně ptáků. Z big 5 jen jednoho ležícího buvola.

Na 16:30 jsme měli objednanou vyjížďku při západu slunce s piknikem v přírodě. Prostě romantika. Už při placení jsem se dozvěděl, že kvůli počasí je piknik zrušený a dostaneme slevu. Před nasednutím do otevřeného džípu jsme si všichni oblékli nepromokavá ponča. Čekala nás dvouhodinová jízda, která začala otázkou rangera, co jsme všichni dneska samostatně viděli. Slona neviděl nikdo z osmi cestujících. řidič měl snahu hledat. Když jsme nějaké zvíře uviděli, tak zastavil a vyprávěl o něm. Ovšem všichni sloni se schovali. Protože prší, tak je všude voda a zvířata nemusí vyhledávat napajedla. Současně se všechno hustě zelená a není vidět dál než za první keř od silnice.

Viděli jsme buvoly zatím z největší blízkosti



Jak je vidět, tak i řidič autobusu může být fanouškem divé zvěře


Přijeli jsme celí zmrzlí. Dnes bydlíme v dřevěné chatce. Nemá topení a manželka před chvílí vlezla pod tři deky. Původní nápad spát v teplé bundě prozatím opustila.
Zítra ráno jdeme znovu (a bohužel naposled) hledat slony.

Žádné komentáře:

Okomentovat