22 října 2012

Den 16. (22.10.2012) - Nejjižnější cíp Afriky a velryby

Plán :
Písečné duny v rezervaci de Hoop
Střelkový mys (Cape Agulhas) - nejjižnější místo Afriky
pozorování velryb ze břehu


Zobrazit místo 2012-10-22 - Swellendam-Hermanus na větší mapě

Ujetá vzdálenost : 300 km
Doba jízdy : 5 hod
Ubytování : Hermanus Guest House, 9 Marine Drive, Westcliff, Hermanus 1040ZAR (booking.com)

----------------------------------------------------------------
Realita :

Dnešní snídaně byla opět skvělá. Angličtí majitelé zde žijí už šest let. Mají krásnou zahradu kam jim přilétají nejrůznější ptáčci. Je to nádhera.
Původní plán na návštevu rezervace de Hoop jsme změnili. Museli bychom absolvovat přes 100 kilometrů mimo asfaltky. Po deštích by to bylo ještě komplikovanější. Místo toho jsme jeli do místního národního parku Bontenbok. Je to vůbec nejmenší národní park v JAR. Byl založen kvůli záchraně krásné antilopy - bontenboka.



Na návštevu nám stačila hodinka.
Druhým bodem byl Cape Agulhas (Střelkový mys). Je to nejjižnější místo Afriky.
Celou cestu nás provázely kolem silnic a na všech stráních různobarevné květy.


Takhle vypadá místo, kde se pomyslně stýká Atlantický a Indický oceán.


Ulovili jsme další zvíře - želvu


Asi kilometr od cedule je maják. Poprvé v životě jsem se na vrchol nějakého podíval.


Dole je restaurace. Dali jsme si jihoafrickou specialitu založenou na malajské kuchyni - bobotie. Výborná rýže s mletým masem, rozinkami a spoustou koření. K tomu skvělé domácí moučníky - milk tart a čokoládový dort.

Standu jsme nastavili na městečko de Kelders. To je jedno z nejlepších míst na světě pro pozorování velryb ze břehu. Do zátoky sem připlouvají každoročně velryby porodit mladé a připravit se na zimu v antarktických vodách. Je zde vždy dvojice - matka s potomkem.
Měli jsme opravu štěstí - velryby byly snad 100 metrů od břehu. A byly tu celkem čtyři. Mláďata mají bílé břicho a často se otáčejí břichem a ploutvemi nahoru. Takhle nás vítalo





Takže jsme po největších suchozemských zvířatech slonech viděli na vlastní oči i ty největší vodní živočichy. Je to super zážitek pozorovat jejich pohyb.
Občas nám také zatroubily jak parník :-).


V prvních řadách bylo "narváno". Tady je tolik prostoru a míst kde jsou vidět velryby, že si všichni zájemci najdou bezva místo.


Ubytování máme dnes na druhé straně zátoky v městečku Hermanus. Máme pokoj s výheldem na moře. Paní recepční říkala, že ráno tady byla vidět dvojice velryb. Když jsme přijeli, tak už byly daleko od břehu. Snad se nám ráno vrátí.




Žádné komentáře:

Okomentovat