09 října 2012

Den 3. (9.10.2012) - Z Mopani do Satary

Plán :
Vstát ráno v 5 hodin a hned po otevření brány vyrazit za zvířátky
Přejezd z kempu Mopani směrem na jih do kempu Satara
po příjezdu jízda s průvodcem "Sunset drive" (objednáno předem přes web)


Zobrazit místo 2012-10-09 Mopani Camp - Satara Camp na větší mapě

Ujetá vzdálenost : 200 km (přímá vzdálenost kempů je asi 120km)
Doba jízdy : 8 hod
Ubytování : kemp Satara (2 noci), chata typu BD3E, 880ZAR/noc

----------------------------------------------------------------
Realita :
Nejprve důležitá informace – viděli jsme kompletní Big 5 zatím v následujícím složení
Slon = nepočítaně
Buvol = nepočítaně
Nosorožec = jeden
Lev = dva
Levhart = jeden

Ráno jsem se skutečně vzbudil před pátou. Dokonce bez budíku. Ale pro jistotu jsem měl nastavené dva na hodinkách a další dva v mobilu. Manželce to vstávání tolik nešlo, přesto jsme před půl šestou na hladině jezera našli několik krokodýlů a snad i hrocha.
Kolem 5:45 jsme už opouštěli kemp Mopani.
Měli jsme před sebou nejkratší cestou asi 120kilometrů. Ve skutečnosti jsme jich najeli odhadem 170. Je vhodné se pouštět i do těch bočních cest - šotolinových. Stejně tak se může zadařit u nejrůznějších vyhlídkových bodů, pozorovacích míst a napajedel.
Na asfaltu je povolená rychlost 50, na šotolině 40. Tam ovšem s naším autem v průměru přes 30 nejde. Ono to ale stejně nemá smysl jezdit rychle. Je potřeba být stále ve střehu.
Takhle jsme našli třeba antilopy kudu. Ty jsou jedny z nejkrásnějších.


Nebo hroší rodinku ukrytou v záplavě vodních hyacintů.


Pak jsme si jednou zahráli trochu na hrdiny - jako ti včerejší. Nechali jsme přejít slona asi 15 metrů od nás. Uhnuli jsme mu z jeho cesty trochu dozadu a vzájemně jsme si s ním kontrolovali dostatečnou vzdálenost.


Asi 5 kilometrů před kempem Satara byla vidět fronta aut na silnici. To bývá obvykle příznakem přítomnosti šelmy. Byli tam lvi. Asi patnáct metrů od nás. Nejdřív jsem je viděli z trochu větší dálky na konci fronty aut. Jenže potom se párek lvů zvedl a vydal se podél silnice naším směrem. Nakonec nám ještě předvedli maximálně desetivteřinovou peep show.


Do kempu jsme přijeli těsně před 13.hodinou a šli jsme na check-in. Chatu D83 jsme měli přidělenou a mohli jsme tam dojet a ubytovat se. Jen pro klíče jsem musel až po 14.hodině, kdy je oficiální zahájení check-inu.
Chvíli jsem odpočívali a já jsem zprovozňoval internet v USB modemu. V iPadu totiž stále nešel. Napadlo mě, že tam bude omezení jen na ty nejvyšší přenosové rychlosti. Ty ale v Krugeru nejsou dostupné. Podařilo se. Je to pomalé (ukazuje to 236kbit), ale internet funguje.
Ty nejcennější úlovky jsou spousty hrochů, krásné antilopy, párek lvů a nakonec při jízdě v době západu slunce i nosorožec a leopard.
Jízda byla výborná a trvala skoro o půl hodiny déle, než měla podle plánu. Tři cestující dostali lampy a po setmění prosvětlovali okolí. Ranger nám vysvětlil, že oči zvířat odrážejí světlo. Podle jeho barvy se dá odhadnout, jestli je to zvíře „obyčejné“ nebo „top“.
Bílá barva = antilopy = nezdržujeme se
Žlutá = hyena ( nic moc) nebo leopard = top
Červená = lev = top











Všechny obrázky jsou v nižším rozlišení než originální fotografie

Žádné komentáře:

Okomentovat